De werkgeversorganisatie VNO-NCW Zeeland heeft bezorgd gereageerd op de aangekondigde stop op nieuwe of zwaardere zakelijke aansluitingen op het Zeeuwse elektriciteitsnet. ‘De stop vormt een grote belemmering voor de doorontwikkeling van het Zeeuwse bedrijfsleven, zeker voor de industrie en voor middelgrote maakbedrijven.’
In navolging van de provincies Overijssel, Limburg en Noord-Brabant heeft ook de provincie Zeeland de maximale capaciteit van het elektriciteitsnet behaald. Dit maakte netbeheerder Tennet vorige week bekend. Concreet betekent dit dat grootverbruikers die hun bestaande aansluitingen willen uitbreiden of nieuwkomers zullen moeten wachten. Voor huishoudens en kleinere bedrijven is er nog wel plek op het stroomnet. De capaciteitsproblemen in Zeeland en ook in andere provincies zijn ontstaan door de energietransitie die momenteel gaande is waarbij bedrijven en ook consumenten inzetten op elektrificatie.
De werkgeversorganisatie VNO-NCW Zeeland reageert bij monde van voorzitter Eric De Ruijscher bezorgd. ‘Er had eigenlijk al veel eerder moeten worden ingezet op congestiemanagement en uitbreiding van het net. Netverzwaring is niet een-twee-drie geregeld, dat begrijpen we en kan vele jaren duren. De netbeheerder en de overheid moeten daarom alles op alles zetten om dit proces te versnellen. Dat de energietransitie eraan zat te komen was bekend en juist nu bedrijven hier grote stappen in gaan zetten worden ze op deze manier belemmerd. Ondertussen moet via congestiemanagement toch nog wat ruimte op het elektriciteitsnet worden gemaakt.’
VNO-NCW Zeeland wil daarvoor de handen ineenslaan met Stedin en wellicht ook met lokale bedrijvenverenigingen. ‘Via lokale energy hubs waar tussen bedrijven stroom kan worden uitgewisseld kan dit worden georganiseerd. Om dit te faciliteren is mogelijk nieuwe, passende regelgeving nodig.’ VNO-NCW Zeeland is elders in de regio al betrokken bij het optuigen van dergelijke energy hubs op bedrijventerreinen.
Het ‘filemanagement’ idee dat door de netbeheerder wordt voorgesteld als oplossing, moet volgens VNO-NCW bekeken worden maar is onvoldoende. ‘Het actief sturen op energieverbruik is voor veel productiebedrijven nauwelijks uitvoerbaar en levert bij lange na niet de benodigde extra capaciteit op’, aldus de voorzitter van VNO-NCW Zeeland. Eerder bleek het zogenaamde ‘spitsmijden’ in Limburg en Noord-Brabant wel een uitkomst. Op deze manier kwam er ruimte vrij op het net voor nieuwe grootverbruikers.
En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…
Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…
Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…
De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…
Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…
Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…