Met het recentelijk samengaan van Yaskawa en VIPA wordt er een steeds duidelijkere richting gegeven aan de verdere integratie en beheer van de verschillende platforms. Het wordt voor machinebouwers en eindgebruikers steeds gemakkelijker om de verschillende technieken te integreren en met elkaar te laten samenwerken. Met ‘live’ demonstraties worden gebruiksvriendelijke koppelingen getoond tussen PLC en frequentie-regelingen, servobesturingen en robots. Zo wordt de snelle High Speed Delta Pickingrobot MPP3 getoond, met een snelheid tot 230 cycli per minuut, leverbaar met vision integratie, conveyor tracking en de gebruiksvriendelijke MOTOPick-software. Daarnaast is de flexibele verpakkingscel Pelican van Overveld Packaging te zien, met een 6-assige HP20F-robot met compacte FS100-besturing, zoals geleverd aan Valvoline. Voor palletiseren is er een voorbeeldopstelling met de vierassige Yaskawa MPL160-robot voor het grijpen van zakken.
De humanoide dubbelarmige robot SDA20 met vijftien assen zal ook te zien zijn in een demonstratieopstelling die een goed inzicht geeft in de bijna ‘menselijke’ mogelijkheden. Systeempartner Produlas zal het offline programmeersysteem AlmaCam voor lassen en snijden demonstreren. Hierbij wordt de recent gelanceerde nieuwe MA1550-booglasrobot in combinatie met een servogestuurde manipulator voor de productpositionering ingezet.
Als belangrijke innovatie wordt de MOTOSync real-time integratie van PLC- en robotbesturing voor het eerst in de Benelux gepresenteerd. Dit is een unieke koppeling tussen de robotbesturing en de PLC, waardoor de robot real-time vanuit de PLC kan worden aangestuurd, inclusief de gehele periferie zoals grijper, transportsysteem of andere componenten als vision. Daarbij kan ook de volledige bediening van de robot via de HMI van de PLC worden gerealiseerd.
Belangrijk aandachtspunt voor aandrijftechniek is energiebesparing. Er zullen in Veldhoven voorbeelden te zien zijn van IE4-systemen en ook van de Yaskawa Matrix frequentieregeling, waarmee onder andere remenergie kan worden teruggewonnen. Verder zullen er voorbeelden te zien zijn uit het lineaire aandrijvingenprogramma en zal er een interessante opstelling te zien zijn van ‘anti vibratie/resonantie’ servotechniek.
Diverse lezingen complementeren de demonstraties, zoals de lezingen ‘Servomotoren aansturen vanuit een virtuele realiteit’ door de TU Delft, ‘Open Robot Controller’ door Yaskawa, over de diverse mogelijkheden voor flexibele integratie van robots, ‘Yaskawa’s Energy-saving method with an IPM-Motor and Frequency Inverter’ door dr. Sadayuki Sato en tot slot de lezing ‘Profibus en/of Profinet? Stel uw eigen CPU samen’.
Naast Yaskawa, VIPA en MCA zullen er nog diverse partnerbedrijven meedoen en aanwezig zijn zoals Apex (reductoren), Roll-on (lineaire systemen) en ZVS (grijpertechniek). Parkeren en toegang tot de Yaskawa Techniek Dagen op 22 en 23 oktober zijn gratis. Het programma loopt dagelijks van 12.00 tot 20.00 uur.
En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…
Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…
Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…
De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…
Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…
Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…