VVNH lanceert stichting TimberChecker bij start EU-houtverordening

De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH) juicht de komst van de verordening toe en werkt met haar leden al jaren aan het tegengaan van de handel in illegaal hout.

Wel waakt de VVNH voor de administratieve lasten die de verordening voor haar leden met zich meebrengt. De VVNH heeft daarom stichting TimberChecker opgericht om leden te ondersteunen bij de praktische implementatie van de verordening. VVNH-leden hebben van TimberChecker een praktisch stappenplan ontvangen voor de zogenaamde ‘due diligence procedure’. Daarmee kan een marktdeelnemer aantonen dat het hout of houtproduct dat men importeert een verwaarloosbaar risico op illegaliteit heeft.

Monitoring Organisation

Ondanks dat de VVNH de komst van de EU-houtverordening toejuicht, waakt de VVNH voor de administratieve lasten die het voor leden met zich meebrengt. De VVNH heeft daarom stichting TimberChecker opgericht en opteert bij de Europese Commissie om als zogenaamde ‘Monitoring Organisation'(MO) op te kunnen treden. Een MO ondersteunt deelnemers bij de implementatie van de EU houtverordening en controleert of deelnemers zich aan de afspraken houden.

Due diligence procedure

De eerste tool die TimberChecker heeft ontwikkeld om VVNH-leden te ondersteunen bij de implementatie van de EU houtverordening, is een praktische handleiding om de ‘due diligence procedure’, oftewel een stelsel van zorgvuldigheidseisen, te doorlopen. Een bedrijf dat hout of een houtproduct voor het eerst op de Europese markt brengt, is verplicht een ‘due diligence procedure’ te doorlopen.

TimberChecker heeft hiervoor een praktisch stappenplan ontwikkeld. Het stappenplan is gebaseerd op het ‘ETTF system for due diligence’ van de European Timber Trade Federation (ETTF). Samen met een aantal achtergronddocumenten en een Q&A over de EU-houtverordening is het ‘Due diligence stappenplan, een handleiding om te voldoen aan de Europese houtverordening’ onder alle VVNH-leden verspreid.

EU FLEGT1

De EU houtverordening maakt onderdeel uit van het EU FLEGT1-beleid om internationale inspanningen te ondersteunen die illegale houtkap tegengaan. Naast de EU houtverordening worden binnen FLEGT vrijwillige partnerschapsovereenkomsten (VPA’s) tussen de EU en houtproducerende landen afgesloten.

In een VPA worden afspraken gemaakt over het verbeteren van de plaatselijke boswet, goed bestuur en investeringen in controle-instrumenten. Daarmee tracht de EU samen met de overheden in relevante producentenlanden nationale wetten en de handhaving ervan op orde te krijgen. De handhaving komt dan te liggen waar die hoort, bij de betreffende overheden.

Tot het moment waarop dit wereldwijd goed is geregeld, zorgt de EU-houtverordening ervoor dat iedereen die hout voor het eerst op de Europese markt brengt, een ‘due diligence procedure’ doorloopt en alleen hout importeert met een verwaarloosbaar risico op illegaliteit.

De redactie

Recent Posts

Blog Rolf Elling: Zorg voor enige houvast

En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…

1 jaar ago

Hoogprecisiespecialist ziet vraag aantrekken en investeert in machinepark

Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…

1 jaar ago

Verhuizing vormt sluitstuk transitie Harry Hersbach Tools

Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…

1 jaar ago

Wereldwijde staalproductie nagenoeg gelijk

De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…

1 jaar ago

Stap voorwaarts voor Hoekman met vierde locatie

Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…

1 jaar ago

Nieuwe assemblagehal voor Wetech

Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…

1 jaar ago