Vereniging voor oppervlaktetechnieken van materialen VOM ontwikkelt roadmap voor oppervlaktebehandelende industrie

De aftrap voor dit project werd gegeven op de Algemene Ledenvergadering van de Vereniging voor oppervlaktetechnieken van materialen VOM die plaatsvond op 12 mei 2009. Met het plan beschikt de branche over een visie voor de komende 20 jaar. Daarbij wordt uitgegaan van maatschappelijk verantwoord ondernemen en staat de klant centraal.

Voorstudie Berenschot

De voorstudie van de Roadmap wordt uitgevoerd in het kader van het MJA 3 programma. VOM is medeondertekenaar van het convenant Meerjarenafspraak Energieefficiency.

De voorstudie zal worden uitgevoerd door Berenschot en worden begeleid door SenterNovem . De oppervlaktebehandelende industrie gaat de eisen in beeld brengen die rond 2030 zullen worden gesteld aan oppervlaktetechnologie. Daarnaast wordt vastgelegd welke kennis ontwikkeld moet worden en welke innovaties nodig zijn om aan die eisen te kunnen voldoen.

Zo zal onder meer uitvoerig worden ingegaan op het belang van aspecten als lichtere producten, veiligheid, levensduurverlenging, design, hygiëne, kortere doorlooptijd, lagere kostprijzen, energiebesparingen, functionele eisen en innovaties.

In 4 maanden klaar

Met tientallen vertegenwoordigers van alle partijen worden bijeenkomsten gehouden, waarbij de ‘market pull’ en de ‘technology push’ gedetailleerd worden uitgewerkt. Samen met het VOM-bestuur wordt de inhoud van de Roadmap 2030 uiteindelijk vastgesteld. Verwacht wordt dat het totale proces slechts 4 maanden in beslag zal nemen, nadat de startbijeenkomst in juni heeft plaatsgevonden.


Zodra de Roadmap Oppervlaktebehandelende industrie gereed is, beschikken de leden van de VOM over een pasklaar draaiboek voor de eerstvolgende 20 jaar. Daarmee is een belangrijk deel van de Nederlandse maakindustrie klaar voor de toekomst, klantgericht en met moderne maatschappelijk verantwoorde productieprocessen.

De VOM omvat de brancheorganisaties Vereniging Industriële Spuit- En Moffelbedrijven (VISEM), Nederlandse Galvano Ondernemers – Stichting Bevordering Galvanotechniek (NGO-SBG), Vereniging van Leveranciers van Galvanotechnieken (VLG), Vereniging voor Leveranciers van Verfspuitapparatuur (VLV), Stichting Doelmatig Verzinken (SDV) en Stichting Email. Bij de VOM zijn circa 400 bedrijven aangesloten.

De redactie

Recent Posts

Blog Rolf Elling: Zorg voor enige houvast

En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…

1 jaar ago

Hoogprecisiespecialist ziet vraag aantrekken en investeert in machinepark

Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…

1 jaar ago

Verhuizing vormt sluitstuk transitie Harry Hersbach Tools

Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…

1 jaar ago

Wereldwijde staalproductie nagenoeg gelijk

De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…

1 jaar ago

Stap voorwaarts voor Hoekman met vierde locatie

Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…

1 jaar ago

Nieuwe assemblagehal voor Wetech

Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…

1 jaar ago