Lasys is wereldwijd de enige vakbeurs die zijn focus uitsluitend legt op het volledige scala van het met de laser bewerken van materialen. Deze internationale vakbeurs vindt plaats van 24 tot en met 26 juni in de Messe Stuttgart.
Snijden, lassen, markering, harden en coaten zijn enkele van de toepassingsgebieden van de laser. Naast de expositie van laser gerelateerde producten houden sprekers van gerenommeerde laseronderzoeksinstituten tal van lezingen. Tijdens Lasys is een breed raamprogramma opgetuigd met de volgende onderwerpen: Robotics & Automation, Laser additive manufacturing, Basiswissen Laser en laser Materialbearbeitung, Lasers in Action, Meet the experts, de Stuttgarter Lasertage en de Stuttgarter Laser Marketplace.
De organisatie verwacht 200 exposanten, eind mei hadden zich 187 exposanten aangemeld waaronder alle grote spelers zoals Adige, EMAG, EOS, Fraunhofer OLT, Fraunhofer IWS, Institut für Strahlwerkzeuge IFSW, IPG Laser, Jenoptik Laser & Materialbearbeitung, Laserline , Laser Zentrum Hannover, Miyachi Europe GmbH, Photonics BW, Rofin, Sitec, Trotec, Trumpf en VDMA. Nederland is met vier bedrijven present, dat zijn AWL Techniek, BRM Lasermaschinen, Lightmotif, en Next Scan Technology.
Gebruikers cases
In hal 4 kunnen bezoekers zich in het zogeheten ‘Solution Center’ laten informeren over specifieke gebruikers cases. Ervaren adviseurs van de Beierse Lasercentrum GmbH (BLZ), het Instituut voor Strahlwerkzeuge de Universiteit van Stuttgart (IFSW), het Laser Zentrum Hannover eV (LZH), het Fraunhofer Instituut voor Materiaal en Beam Technology (IWS) en het Fraunhofer Instituut voor Laser Technology (ILT ) zijn op alle drie dagen van de beurs beschikbaar en houden bij welke van de exposanten de beste technologie of dienst levert bij een bepaald probleem.
Stuttgart Lasertage
Het vlaggenschip van het kaderprogramma vormt de Stuttgart Lasertage SLT. Die worden gehouden op de eerste twee dagen van de beurs op 24 en 25 juni 2014 in de ICS Messe Stuttgart. Het gaat om kennisoverdracht van micro-en macro-verwerking en de bijbehorende laserbronnen en laserstraalgeleiding systemen met betrekking tot nieuwe toepassingen. Belangrijkste onderwerpen dit keer zijn de verwerking van ‘moeilijke’ met de laser, zoals het verbinden van ongelijksoortige verbindingen met de overeenkomstige röntgendiagnostiek en -behandeling van transparante, brosse materialen zoals glas. Ook komen de sprekers met actuele ontwikkelingen op het gebied van ultra-korte puls laser (UKP-lasers) en ultrasnelle scanner en geledingssystemen. Op de avond van de eerste dag vindt ook een labtour plaats bij het Instituts für Strahlwerkzeuge (IFSW) van de Stuttgarter universiteit.