Categories: Actueel

TU/e-team presenteert eerste ‘biobased’ auto ter wereld

Eerlijk is eerlijk: helemaal biobased is Lina nog niet. Want hoewel al juichend wordt gesproken over ‘een auto van planten’, zijn de glas- en carbonvezels in het composiet voor het chassis weliswaar vervangen door vlas, maar dat wordt geïmpregneerd met polypropyleen. “We hebben helaas nog geen biobased hars en harder kunnen vinden die een voldoende sterk composiet opleverden,” lichtte Quinten Oostvogel toe na de onthulling van de auto, “maar we gaan er vanuit dat dat in de toekomst wel komt”.


Het chassis wordt gebouwd van sandwichpanelen die bestaan uit twee buitenplaten van bovenstaand composiet en een biologisch PLA kern, uit suikerbieten. Kern en composiet worden met een chemische toplijm (de nieuwste vinding van 3M) met elkaar verbonden. De carrosserie wordt gemaakt van vlasmatten, ook weer met een chemische hars en harder. Het interieur is aangekleed met vlasvezel tapes. Het eerste dashboard is nog van MDF maar het team werkt aan een bioschuim vervanger.

Lichte materialen > veel CO2

TU/ecomotive besloot twee jaar geleden om een biocomposiet auto te gaan maken, omdat ‘traditionele’ lichte materialen zoals aluminium en carbon, enorm veel energie vreten in de productiefase. Daardoor is een derde van de CO2 die een middenklasse auto in zijn levenscyclus produceert, tegenwoordig al uitgestoten voordat er ook maar een meter is gereden. Voor jeeps en SUV’s is dit zelfs ongeveer de helft.

Extreem zuinig

‘Wij wilden een auto maken die niet alleen zuinig rijdt, maar die ook energiezuinig kan worden vervaardigd’, zegt Noud van de Gevel. Met dat idee startte een geweldige zoektocht, die het 22 man sterkte team heel Europa door heeft gevoerd – en die uiteindelijk een zeer bijzondere auto heeft opgeleverd. De vierpersoons stadsauto rijdt niet alleen extreem zuinig (200 kilometer op het elektriciteits-equivalent van een liter benzine), maar is ook nog deels gemaakt van plantaardige materialen. ‘Volledig elektrisch en ontworpen voor de toekomst’, vinden Oostvogel en Van den Gevel tevreden.

Kenteken en Shell Marathon

Het team gaat nu naar de RDW, om te kijken of het een kenteken kan krijgen. Pas dan kan de Lina zich op de openbare weg meten met andere straat-legale auto’s. Het daarop volgende doel is de Shell Eco-marathon (25 tot en met 28 mei in Londen).  

De redactie

Recent Posts

Blog Rolf Elling: Zorg voor enige houvast

En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…

1 jaar ago

Hoogprecisiespecialist ziet vraag aantrekken en investeert in machinepark

Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…

1 jaar ago

Verhuizing vormt sluitstuk transitie Harry Hersbach Tools

Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…

1 jaar ago

Wereldwijde staalproductie nagenoeg gelijk

De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…

1 jaar ago

Stap voorwaarts voor Hoekman met vierde locatie

Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…

1 jaar ago

Nieuwe assemblagehal voor Wetech

Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…

1 jaar ago