Technisch bedrijfsleven luidt de noodklok met manifest

Met het manifest ‘Toekomst voor Techniek’ breken ondernemingsorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in samenwerking met Stichting Platforms Vmbo, vandaag een lans voor het technische vmbo. ‘Het aantal leerlingen dat een technische opleiding volgt binnen het vmbo is sinds 2004 met 30 procent gedaald. Als de huidige trend zich voortzet zullen complete technische afdelingen binnen het vmbo verdwijnen’, waarschuwt MKB-Nederland-voorzitter Hans Biesheuvel. De techniek en technische studies kampen nog steeds met een imagoprobleem, constateren de ondernemingsorganisaties. Ondanks het feit dat een technische opleiding meestal een garantie is voor een baan met carrière perspectieven en een goede boterham.


Tekort aan technische vmbo’ers
Biesheuvel noemt de terugloop in leerlingenaantallen des te schrijnender omdat de vraag van het bedrijfsleven naar opgeleid en deskundig technisch personeel de komende jaren steeds groter zal worden. ‘Niet in het minst door het vertrek van grote aantallen werknemers die met pensioen zullen gaan.’ Al in 2014 zal er sprake zijn van een tekort van 38.400 technische vmbo’ers en 23.100 technische mbo’ers.

Minder docenten techniek
Een bijkomend probleem is, volgens VNO-NCW en MKB-Nederland, de sterk dalende belangstelling voor docenten die onderwijs kunnen verzorgen in de sector techniek. Lerarenopleidingen hebben ook al geruime tijd te maken met dalende instroom van studenten, waardoor ook deze opleidingen dreigen te verdwijnen. Het voornemen dat vmbo-docenten een master zouden moeten behalen zal hier niet bij helpen, zo verwachten de ondernemingsorganisaties.

Voorlichting aan ouders en docenten
In het manifest wordt een aantal maatregelen genoemd die het tij moeten keren. Zo moet er meer en betere voorlichting aan ouders en docenten in het primair onderwijs komen. Ook zou er een praktische component aan de CITO-toets toegevoegd moeten worden, zodat leerlingen en scholen niet alleen afgerekend worden op hun resultaten op het cognitieve vlak. Het bedrijfsleven zal zich met het scholenveld verder inzetten voor betere eigentijdse programma’s in het technisch vmbo, het inzetten van vakmensen als docent, en voorlichting over techniek op basisscholen.

Bron: VNO-NCW / Novum


De redactie

Recent Posts

Blog Rolf Elling: Zorg voor enige houvast

En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…

1 jaar ago

Hoogprecisiespecialist ziet vraag aantrekken en investeert in machinepark

Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…

1 jaar ago

Verhuizing vormt sluitstuk transitie Harry Hersbach Tools

Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…

1 jaar ago

Wereldwijde staalproductie nagenoeg gelijk

De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…

1 jaar ago

Stap voorwaarts voor Hoekman met vierde locatie

Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…

1 jaar ago

Nieuwe assemblagehal voor Wetech

Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…

1 jaar ago