Succesvolle derde proef met HIsarna hoogoven bij Tata Steel

Er is tijdens de proefcampagne meerdere malen gedurende twee tot drie aaneensluitende dagen ruwijzer gemaakt volgens het innovatieve HIsarna-procédé. Hierbij wordt vloeibaar ruwijzer gemaakt zonder voorbewerking van kolen en ijzererts. De grondstoffen worden rechtstreeks in dit nieuwe type hoogoven geïnjecteerd. Ook zijn er tests gedaan met de inzet van verschillende soorten kolen en ijzererts.

‘De recente HIsarna-campagne is een belangrijke prestatie van het ULCOS-project (Ultra-Low CO2 Steel making). Ik feliciteer alle deelnemers met de resultaten van hun inzet en technische expertise’, zo stelt Karl Köhler, Managing Director en CEO van Tata Steel in Europa. ‘Initiatieven als HIsarna tonen hoe de staalindustrie werk maakt van innovatie en verduurzaming. Dit laat ook zien hoe de staalindustrie de uitdaging van klimaatverandering het hoofd biedt’, aldus Köhler.

Het vervolg

Er is nog een lange weg te gaan voordat deze technologie mogelijk commercieel kan worden toegepast. Na bestudering van alle testresultaten wordt de pilot plant van allerlei verbeteringen voorzien. Dan volgt er nog een vierde serie tests met deze installatie. Als die goed verloopt, breekt de volgende fase van het project aan: design en constructie van een vijf tot zes keer zo grote proefinstallatie. Als daarmee een reeks succesvolle proeven is gedaan, volgt opschaling naar industrieel niveau. Als deze doorbraaktechnologie succesvol kan worden ontwikkeld, is het mogelijk om over tien tot twintig jaar staal te maken met 20 procent minder CO2-uitstoot. Nieuwe staalbedrijven zullen dan geen kooks-, sinter- en pelletfabrieken meer hoeven te bouwen en bij bestaande bedrijven kan de huidige technologie dan worden uitgefaseerd.

Politieke ondersteuning

Tata Steel vindt dat de wet- en regelgeving er op gericht moet zijn om de Europese staalindustrie in staat te stellen dergelijke doorbraaktechnologie succesvol te ontwikkelen. Een wetgevend kader dat kostbare initiatieven als HIsarna ondersteunt is daarvoor onontbeerlijk, naast regelgeving die op haalbare doelstellingen is gebaseerd. Met name dient men de onrealistische doelstellingen te heroverwegen die worden gesteld voor een industrie die de basis vormt voor de Europese maakindustrie en zo bijdraagt aan economische groei, werkgelegenheid en innovatie. Onderzoek dat vandaag door Eurofer* wordt gepubliceerd toont aan dat de doelstellingen van de Europese Commissie voor de staalindustrie veel verder gaan dan wat technisch gezien realistisch is.

Made in IJmuiden

De deels bij Tata Steel in IJmuiden bedachte nieuwe technologie wordt getest in de speciaal hiervoor gebouwde proeffabriek op het terrein van het staalbedrijf. HIsarna maakt onderdeel uit van het ULCOS-programma (Ultra-Low CO2 Steel making) en wordt wereldwijd gezien als een van de meest kansrijke methodes om de CO2-uitstoot in het staalproductieproces aanzienlijk te verminderen. Europese staalbedrijven, mijnbouwbedrijven Rio Tinto en LKAB en diverse onderzoeksinstanties werken gezamenlijk aan dit project. HIsarna wordt financieel ondersteund door de Europese Unie en het Ministerie van Economische Zaken.

HIsarna

Eurofer (European Steel Association) – ‘Steel Roadmap for a Low Carbon Europe 2050’

De redactie

Recent Posts

Blog Rolf Elling: Zorg voor enige houvast

En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…

1 jaar ago

Hoogprecisiespecialist ziet vraag aantrekken en investeert in machinepark

Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…

1 jaar ago

Verhuizing vormt sluitstuk transitie Harry Hersbach Tools

Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…

1 jaar ago

Wereldwijde staalproductie nagenoeg gelijk

De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…

1 jaar ago

Stap voorwaarts voor Hoekman met vierde locatie

Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…

1 jaar ago

Nieuwe assemblagehal voor Wetech

Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…

1 jaar ago