Subsidieregeling duurzame energie SDE+ vanaf 1 juli open voor bedrijven

De nieuwe SDE+ regeling vervangt de oude subsidieregeling duurzame energieproductie en stimuleert de productie van duurzame energie (elektriciteit of gas), die relatief goedkoop is op te wekken. Dit meldt Vereniging FME-CWM op haar website.

De SDE+ is bedoeld voor bedrijven. Doel van de regeling is om zo veel mogelijk duurzame energie op te wekken per euro, door de goedkoopste vormen te subsidiëren. Technologieën die voor subsidiëring in aanmerking komen zijn windmolens op land, groen gasinstallaties en afvalverwerkingsinstallaties.

Opbouw van de SDE+

De SDE+ regeling wordt ieder jaar in vier fases opengesteld. In de eerste fase krijgen aanvragers een lagere vergoeding. Dit bedrag loopt op tot maximaal vijftien cent per kWh1 elektriciteit en 132 cent per Nm3 gas (dat is het maximaal aantal kubieke meters dat door de gasaansluiting kan) in de laatste fase.

Net zoals bij de oude SDE regeling geldt nog steeds het principe ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. In een zogenoemde vrije categorie is ruimte voor technologieën die nu gemiddeld nog duurder zijn dan vijftien cent per kWh, zoals getijdenenergie en grote zonne-installaties. Ook deze subsidiëring hangt af van de geproduceerde kilowattuur energie of kubieke meter gas.

Opslag op energierekening

SDE+ wordt vanaf 2013 gefinancierd door een opslag op de energierekening van burgers en bedrijven. Voor een huishouden met een gemiddeld jaarverbruik levert dit een verhoging van de energierekening op, die oploopt van ongeveer 8 euro per jaar in 2013 naar zo’n 25 euro per jaar in 2015. Door deze heffing wordt duidelijker welk bedrag burgers en bedrijven betalen voor de stimulering van duurzame energie. In 2013 is het budget voor SDE+ honderd miljoen euro, in 2014 tweehonderd miljoen euro en in 2015 driehonderd miljoen euro. Op lange termijn (2028) bedraagt het budget structureel 1,4 miljard euro.

Berekening subsidie

De subsidie wordt berekend per geproduceerde kilowattuur elektriciteit of per kubieke meter gas. De hoogte van de subsidie voor hernieuwbare energie wordt als volgt berekend:

  • Een productie-installatie krijgt een beschikking met daarop een basisbedrag. Dit basisbedrag blijft tijdens de gehele periode waarover subsidie wordt verstrekt hetzelfde en staat voor de totale kosten van de installatie per KWh.
  • Een producent heeft ook ieder jaar inkomsten door de verkoop van elektriciteit of gas. Daarom wordt de gemiddelde prijs voor elektriciteit of gas van het basisbedrag afgetrokken.

De hoogte van de subsidie varieert ieder jaar dus met de hoogte van de energieprijs. Stijgt de energieprijs dan is minder subsidie nodig. Omgekeerd: daalt de energieprijs, dan zal extra subsidie nodig zijn.

Aanvragen subsidie

Aanvragen voor SDE+ kunnen vanaf 1 juli 2011 worden ingediend bij Agentschap NL . Dat kan schriftelijk en in de meeste gevallen ook via internet.

Vereniging FME-CWM 

 

De redactie

Recent Posts

Blog Rolf Elling: Zorg voor enige houvast

En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…

1 jaar ago

Hoogprecisiespecialist ziet vraag aantrekken en investeert in machinepark

Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…

1 jaar ago

Verhuizing vormt sluitstuk transitie Harry Hersbach Tools

Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…

1 jaar ago

Wereldwijde staalproductie nagenoeg gelijk

De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…

1 jaar ago

Stap voorwaarts voor Hoekman met vierde locatie

Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…

1 jaar ago

Nieuwe assemblagehal voor Wetech

Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…

1 jaar ago