De overkappingen worden door Struijk Groep vervangen door één grote hypermoderne kap. Al het materieel is per spoor aangevoerd. Op de perrons is het passen en meten met alle machines die ingezet worden voor de sloop, maar ook voor de funderingen van de nieuwbouw.
Het sloopafval wordt per spoor afgevoerd naar de Boezembocht waar het wordt herverwerkt tot nieuw beton. Een mooi stukje recycling van vrijkomende materialen. De nieuwe onderdelen worden weer via hetzelfde spoor naar CS aangevoerd.
Vooral ‘s nachts vinden de transporten plaats, waardoor de treinreizigers er weinig tot geen hinder van ondervinden. Een complex logistiek plan dat er tevens voor heeft gezorgd dat het milieu in de binnenstad ontzien wordt, omdat er geen vrachtwagens af en aan hoeven te rijden.
Tijdens de sloop worden de naastgelegen sporen afgeschermd, zodat er geen puin op de naast gelegen rails terecht kan komen en de treinen kunnen passeren. Vanaf de loopbrug, die over de perrons loopt, zijn de werkzaamheden uitstekend te volgen en kan iedereen de vorderingen van dit nieuwe station met eigen ogen zien.
En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…
Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…
Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…
De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…
Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…
Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…