Schroot, pijler voor een solide staalprijs

Dit blijkt onder andere uit de Vraag en Aanbod-schrootprijzen die sinds oktober 2009 een stijgende lijn heeft ingezet.

Kooplust China

Marktspelers wijten de hoger schrootprijs aan de sterk toegenomen kooplust van Chinese importeurs en de voorraadvorming bij de Noord-Amerikaanse fabrieken. Deze wereldspelers anticiperen op een verdere stijging van de schrootprijs waardoor schroothandelaren uit de verenigde Staten, Rusland en Japan de verkoopprijs verhogen. De staalfabrieken zijn echter nog wat terughoudend in hun aankopen. De zwakke vraag naar staal als eindproduct weerhoudt hen vooralsnog de hoge schrootprijs te accepteren.

Japan is op dit moment een netto exporteur van schroot. De stagnerende vraag vanuit de Japanse constructie sector dwingt de schroothandelaren tot export. Het meeste materiaal gaat vanuit Japan naar Korea en China en zal dit jaar een ‘all time high’ bereiken met 9 miljoen ton schroot. Hieruit zou kunnen worden geconcludeerd dat de staalproductie bij de Japanse mini-mills nog te wensen over laat. In Korea profiteert Hyundai Steel op zijn beurt van deze situatie door Koreaanse handelaren met de Japanse prijzen onder druk te zetten.

IJzererts

De wereldhandel in ijzererts zal in 2010 een geschatte 8 procent toenemen. In vergelijking met 2008 zal dit naar verwachting van ‘the Australian Bureau of Agricultural & Resource’ netto 987 miljoen ton zijn. Australische en Braziliaanse mijnbouwers zullen het meest profiteren van deze situatie omdat de concurrentie inmiddels de maximale productiecapaciteit heeft bereikt.

Staal

De situatie op de wereldmarkt zal er voor zorgen dat staalprijzen voor gerede producten zal gaan stijgen. Echter de zwakke vraag staat nog haaks op deze verwachtte stijgingen. Zolang de staalconsumptie niet significant toeneemt, zal het moeilijk zijn een hogere prijs te realiseren.


Bijvoorbeeld in Turkije is de vraag bij de eindverbruiker nog zeer zwak. Bij de voorraadhoudende handel is er sprake van een forse inkoopgolf omdat men niet de verwachting heeft dat de prijzen zullen gaan dalen.

De Duitse staalfabrikant Peine Salzgitter verwacht dat het beter zal gaan in 2010. Echter moet ook Salzgitter de hogere grondstofprijzen door kunnen berekenen in de verkoopprijs. In de wereld van het staal en schroot is het de afgelopen twee jaar bijna onmogelijk gebleken om een vooruitzienende blik te hebben. Een visie langer dan vier maanden was praktisch onmogelijk.


Nu echter lijkt de toekomst voor de staalprijs iets meer solide; daar zorgen de grondstoffen voor. (Bron: Staalnieuws.nl )

De redactie

Recent Posts

Blog Rolf Elling: Zorg voor enige houvast

En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…

1 jaar ago

Hoogprecisiespecialist ziet vraag aantrekken en investeert in machinepark

Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…

1 jaar ago

Verhuizing vormt sluitstuk transitie Harry Hersbach Tools

Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…

1 jaar ago

Wereldwijde staalproductie nagenoeg gelijk

De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…

1 jaar ago

Stap voorwaarts voor Hoekman met vierde locatie

Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…

1 jaar ago

Nieuwe assemblagehal voor Wetech

Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…

1 jaar ago