Categories: Actueel

Robotloader in de ratrace om meer onbemande uren

Dit artikel is afkomstig uit het digitale magazine over Robotisering. Lees het complete gratis magazine hier.

Hoewel Larsen & Buhl al 10 jaar ervaring heeft met robots, zorgt de nieuwste oplossing voor een flinke groei van de onbemande uren en rendeert de investering daarom optimaal. Voor dit project is een RFA-Robotloader samengesteld met een breed inzetbare combinatie van palletbelading en werkstukbelading. Op deze manier is de cel in te zetten voor het onbemand produceren van enkelstuks- en serieproductie door middel van werkstukbelading. Het wisselen tussen pallet- en werkstukbelading gaat automatisch en manloos.

Twee sluizen

De robot staat aan een Mazak 800 5-assige freesmachine, met een flink bereik en een verticale vierde as. Beide bewerkingsposities worden door de robotloader beladen met pallets. Er worden pallets tot 940 mm breed, pallets van 360 x 360 mm en torenmallen van 500 mm hoog tot 180 kg verwerkt. Het systeem is voorzien van twee sluizen waar de operator toegang heeft tot de pallets. De pallet wordt vervolgens met enkele tikken op de tabletbesturing naar een positie in het magazijn met 39 palletplaatsen verplaatst en in de takenlijst van de RFA-JobEdit module opgenomen.

Takenlijst

Op basis van de volgorde in de takenlijst worden de pallets in de machine geladen. Het programma geeft aan de freesmachine door welke pallet geplaatst is en het juiste programma wordt geselecteerd. Op deze manier zijn enkelstuks van een grote variëteit manloos te produceren.

Larsen & Buhl

Larsen & Buhl in Zeewolde produceert onderdelen volgens klantspecificatie van enkelstuks tot middelgrote series en is gespecialiseerd in het verwerken van aluminium, RVS, kunststoffen en exotische materialen. Voor de meet- en regeltechniek vervaardigt het voornamelijk kleine, hoognauwkeurige producten. De onderdelen vinden hun weg naar de medische industrie (zoals tandheelkunde), biotechnologie, semiconductor en de lucht- en ruimtevaart.

Grijpen en wisselen

Om naast enkelstuks op pallets ook inzetbaar te zijn voor werkstukbelading is de Kawasaki CX210L uitgerust met een grijperwisselsysteem. Er zijn drie robotgrijpers voorzien die automatisch geselecteerd en gewisseld worden door de robotloader: twee dubbele Schunk 2-klauw werkstukgrijpers en 1 palletgrijper. Om de werkstukken aan te voeren is een rastertafel van 1.500 x 700 mm ingezet. De robot plaatst een pallet met hierop het juiste automatische spanmiddel voor de werkstukken op de tafel of de vierde as. Vervolgens wordt de palletgrijper automatisch gewisseld voor een dubbele werkstukgrijper. Het werkstuk wordt van de tafel genomen, in de klem geplaatst en het gerede werkstuk wordt terug op de tafel geplaatst.

De redactie

Recent Posts

Blog Rolf Elling: Zorg voor enige houvast

En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…

1 jaar ago

Hoogprecisiespecialist ziet vraag aantrekken en investeert in machinepark

Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…

1 jaar ago

Verhuizing vormt sluitstuk transitie Harry Hersbach Tools

Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…

1 jaar ago

Wereldwijde staalproductie nagenoeg gelijk

De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…

1 jaar ago

Stap voorwaarts voor Hoekman met vierde locatie

Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…

1 jaar ago

Nieuwe assemblagehal voor Wetech

Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…

1 jaar ago