Categories: Actueel

Roboats als schepen in de gracht

Huisvuil ophalen is een van de oplossingen waaraan wordt gedacht. Ook over andere diensten wordt nagedacht, zoals pakketten of goederen bezorgen, personenvervoer over water en inspecties van de grachten en waterinfrastructuur. Op de weg slibt Amsterdam dicht, concludeert het AMS Institute en daar moeten innovatieve oplossingen voor bedacht worden. Amsterdam bestaat voor 25 procent uit water. In de gouden eeuw waren de 200 kilometer grachten de transportas van de stad. Dat water kan nu weer voor meer functies gebruikt worden volgens AMS Institute, zodat de stad leefbaar en plezierig blijft. Dr.ir. Stephan van Dijk, hoofd onderzoek en valorisatie van het AMS Institute, werkt nauw samen met TU Delft, Wageningen University & Research (WUR) en Massachusetts Institute of Technology (MIT).

 

‘We onderzoeken en realiseren projecten om in de regio en stad Amsterdam problemen op te lossen. Dat gaat bijvoorbeeld over verbeterde waterzuivering, energietransitie, een klimaatbestendige stad die goed om kan gaan met zware regenval, of over betrouwbare voedselvoorziening en slimme mobiliteit en dergelijke’, zegt Van Dijk.

 

Idee

Twee jaar geleden ontstond het idee voor de Roboat en werd er een vijfjarig onderzoeksprogramma gestart met een waarde van 25 miljoen euro. De eerste twee jaar zijn inmiddels afgerond. Recent zijn twee autonome prototypes op schaal gedemonstreerd op Marineterrein Amsterdam. Het LIDAR (LIght Detection And Ranging of Laser Imaging Detection And Ranging) is een technologie die met laserpulsen de afstand tot een object of oppervlak bepaalt. Net als bij radar krijg je in volumes een beeld van de omgeving. Gecombineerd met stereocamerabeelden geeft LIDAR aan waar je je bevindt en welke objecten er in de omgeving zijn. En in combinatie met gps zelfs op de centimeter nauwkeurig. Belangrijk van LIDAR-data is dat je de volumes van objecten en de snelheid kan bepalen, en dus een aanvaring kan voorkomen. Daarnaast werkt LIDAR onder alle weers- en lichtomstandigheden.

 

Complexer op de weg

Op de weg zijn de situaties vele malen complexer dan op het water. De algoritmes zullen nog helemaal moeten leren hoe boten zich gedragen. Daarnaast reageert een geladen boot anders dan ongeladen. Dat moet de software ook leren en de besturing van de boot daarop aanpassen als dat nodig is. Dennis M. Frenchman, professor bij het MIT legt de plannen voor dit jaar uit. In het derde onderzoeksjaar zal onder andere gewerkt worden aan het opschalen van de autonomie en besturingstechnologie naar 1:2 schaal Roboats.  

 

Ook wordt er gewerkt aan het testen van prototypes voor het ophalen van huisvuil in de Amsterdamse binnenstad en het uitwerken van een use case voor het vervoer van mensen naar musea en interessante plekken in de stad.  

Evert Bruinekool

Recent Posts

Blog Rolf Elling: Zorg voor enige houvast

En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…

1 jaar ago

Hoogprecisiespecialist ziet vraag aantrekken en investeert in machinepark

Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…

1 jaar ago

Verhuizing vormt sluitstuk transitie Harry Hersbach Tools

Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…

1 jaar ago

Wereldwijde staalproductie nagenoeg gelijk

De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…

1 jaar ago

Stap voorwaarts voor Hoekman met vierde locatie

Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…

1 jaar ago

Nieuwe assemblagehal voor Wetech

Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…

1 jaar ago