Als eerste in de Benelux brengt P-Laser uit Munsterbilzen hiervoor speciale laserreinigingsapparatuur op de markt. Zusterbedrijf Mitraco en Mitracowall hebben de eerste industriële toepassingen.
In verschillende laboratoria in de wereld wordt hier al langer mee geëxperimenteerd. Clean Laser Systeme GmbH, de Duitse fabrikant die nu door P-Laser in de Benelux vertegenwoordigd wordt, is een spin off van een van de Duitse Fraunhoferinstituten, het Fraunhofer ILT in Aken.
De basis voor de doorbraak in het laserreinigen die dit bedrijf heeft weten te realiseren, ligt in de diodegepompte NdYAG-laserbron, die een lichtbundel van 1064 nanometer produceert op de rand van het infrarood gebied. De installaties met een CO2-laser zijn onvoldoende flexibel doordat ze gebruik moeten maken van spiegels om het licht te sturen. Het laserlicht van de NdYAG-laserbron kan eenvoudig via een glasvezel worden gestuurd (maximaal 100 meter lengte bij deze machines). Maar de echte doorbraak is dat Clean Laser erin is geslaagd om de lichtbundel in kleine stukjes te hakken met behulp van een q-switch. Met laserreinigen probeer je immers een fundamenteel ander effect te krijgen dan bij bijvoorbeeld lasersnijden.
De investering in een laserreinigingsmachine, vanaf ongeveer 100.000 euro, is hoog, maar de operationele kosten zijn daarentegen zeer laag, alleen 3kW stroom voor een 150 watt laser. Chemicaliën of straalmiddel zijn niet nodig; er ontstaat geen chemisch afval en het energieverbruik is voor de 3 kW laser erg laag.
De toepassingsmogelijkheden voor het laserreinigen liggen in de industrie vooral het verwijderen van dunne laklagen of verontreinigingen, zoals vliegroest, olie, vet, vervuiling etcetera. Ook composieten laten zich met het licht reinigen en zelfs repareren.
‘We richten ons vooral op hoogwaardige onderdelen, bijvoorbeeld het verwijderen van oxidelagen van aluminium als voorbereiding tot lassen, titanium en rvs, ontvetten voor lijmtoepassingen.
‘Bij een Nederlandse klant hebben we een innovatief project lopen om de laskwaliteit te verbeteren door een direct gekoppelde laserbehandeling voor de lasbewerking van voorgelakte staalplaat voor scheepsbouw’, legt Jean Claude Philippron uit.
Een andere toepassing is het selectief verwijderen van een laklaag om maskeerkosten te vermijden of het verwijderen van de oxidehuid na het lassen van inox. Een andere interessante toepassing voor laserreinigen is het reinigen van spuitgietmallen die een oxide of organische laag opbouwen die storend wordt voor de kwaliteit van het uiteindelijke product in de medische sector.
En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…
Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…
Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…
De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…
Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…
Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…