Categories: Actueel

NLR stelt nieuwe oven voor composietfabricage open voor bedrijfsleven

De oven is 8 meter lang en ongeveer 3,5 meter hoog en breed en kan tot 400 graden Celsius verwarmd worden. Hij kan een volledig programmeerbaar verwarmingsprogramma uitvoeren, terwijl het product onder vacuüm wordt gehouden. De NLR-oven moet een alternatief bieden voor een zogenaamde autoclaaf, die normaliter voor voornoemde processen wordt ingezet. Het gebruik van ovens is een duidelijke trend en een interessant alternatief aan het worden voor composietproductie, want een grote autoclaaf is, in vergelijking tot een oven, kostbaar in aanschaf, gebruik en onderhoud.

De inzet van ovens vergt nog wel ontwikkelingen op materiaalgebied om aan luchtvaartstandaarden te kunnen voldoen daar waar het de productkwaliteit betreft. Dit geldt ook voor efficiënt uitharden, consolideren en nagloeien van meerdere kleinere producten.

Senne Sterk van het NLR: ‘De oven is ook heel goed toepasbaar voor andere sectoren, zoals voor windmolens, offshore, maritiem, transport en automotive. Naast thermoharder en thermoplast composieten kunnen er ook andere materialen in. De oven is ook aangeschaft om grote producten, gemaakt op onze Automatic Fibre Placement (AFP), te kunnen uitharden, consolideren en nagloeien.’

Deze AFP-machine kan producten maken die tot 6 meter lang zijn en 3 meter diameter hebben.

De oven bevat Eurotherm Nanodac controllers, heeft een uniformiteit in temperatuur van +/- 5 graden Celsius, twee separate vacuümsystemen met registratie, 36 thermokoppel-aansluitingen Type K en geforceerde luchtkoeling.

De oven is beschikbaar voor alle mkb’ers en industrieën tegen een marktconform tarief. Waarvoor is de oven geschikt? Bedrijven die concepten in composiet ontwerpen, gedetailleerde eindige elementenberekeningen voor composietontwerpen, trade studies om verschillende ontwerpconcepten te beoordelen en kostenmodellering. Maar ook een second opinion over composietontwerpen, composietfabricage, prototypes op ware grootte maken, mallen ontwerpen en fabriceren, geautomatiseerde fibre placement en Resin Transfer Moulding zijn mogelijk.


Het NLR heeft ruime ervaring met en kennis van op polymeer gebaseerde composietmaterialen, fabricageprocessen, het mechanisch gedrag van composietmaterialen en de structural respons van composietconstructies. Het laboratorium werkt voor de zogenaamde high-tech high-spec gemeenschap, zoals de lucht- en ruimtevaart, automobielbranche, maritieme industrie, de spoorweg- en vervoerssector en de medische branche.

De redactie

Recent Posts

Blog Rolf Elling: Zorg voor enige houvast

En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…

1 jaar ago

Hoogprecisiespecialist ziet vraag aantrekken en investeert in machinepark

Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…

1 jaar ago

Verhuizing vormt sluitstuk transitie Harry Hersbach Tools

Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…

1 jaar ago

Wereldwijde staalproductie nagenoeg gelijk

De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…

1 jaar ago

Stap voorwaarts voor Hoekman met vierde locatie

Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…

1 jaar ago

Nieuwe assemblagehal voor Wetech

Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…

1 jaar ago