Dat was de boodschap van Ineke Dezentjé-Hamming, voorzitter van de FME, op de najaarsbijeenkomst van stichting Verspanersforum. Die vond plaats bij DAF Trucks in Eindhoven en droeg als thema ‘De Maakindustrie en technisch onderwijs zijn de drijfkurken voor Nederland.’
Ineke Dezentjé merkt een omslag in het denken in Den Haag. ‘De politiek zag enkele jaren geleden het tekort aan vakmensen nog als een probleem van het bedrijfsleven. Nu bemerk ik een ommekeer. De politiek ziet in dat de verdienkracht van Nederland uit de maakindustrie moet komen.’ De industrie zal jongeren een baanperspectief moeten bieden; de overheid zal ervoor moeten zorgen dat jongeren de goede opleiding kiezen. Het bedrijfsleven zelf kan daar eveneens aan bijdragen. De FME-voorzitter riep de bedrijven op actiever samen te werken met het onderwijs. De verstrengeling moet hechter worden. ‘Ga voor de klas staan, breng de passie over. We moeten appelleren aan de droom van jongeren.’
Ook Adrie Pijnenburg van het Consortium Beroepsonderwijs vindt dat de industrie nog beter het onderwijs kan ondersteunen. Het consortium is samen met 200 vmbo- en 41 mbo-scholen bezig het technisch onderwijs beter te laten aansluiten op de belevingswereld van de jongeren. ‘We maken techniekonderwijs uitdagender.’ Een van de initiatieven die het consortium heeft genomen is het ontwikkelen van een techno skills generator. Leerlingen kunnen hier digitaal kenniskaarten opvragen waarop ze tekst en uitleg over tal van bewerkingen krijgen. Pijnenburg bestempelt het initiatief als een soort Wikipedia voor de maakindustrie.
Bedrijven uit de industrie kunnen hieraan bijdragen door zo actueel mogelijk materiaal beschikbaar te stellen. Er is een digitaal systeem beschikbaar waarmee bedrijven heel eenvoudig de kenniskaarten van nieuwe informatie kunnen voorzien.
Het Verspanersforum zelf blijft ondertussen doorgaan met zowel ijveren voor meer jongeren die voor het verspanersvak kiezen als ook met opleidingen aanbieden voor zittende medewerkers. Oprichter Gerrit van der Linde liet weten dat een van de grote ambities van de stichting is over een eigen opleidingsruimte te kunnen beschikken. “We zoeken hier de financiële middelen voor.”
En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…
Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…
Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…
De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…
Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…
Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…