Muzikanten overbodig met gerobotiseerd orkest (met filmpje)

Als invoer wordt digitale bladmuziek gebruikt, bijvoorbeeld in de vorm van een midi file. De output is live muziek zonder dat dit enige vorm van menselijk handelen vereist. Alle schakels van het robot orkest, de mechanica, de elektronica en de software worden door TeamDare in eigen beheer ontwikkeld.

Techniek beter dan mens

TeamDare bestaat uit een groep enthousiaste technici die in hun vrije tijd werkt aan de meest uiteenlopende robotica projecten. De doelstelling van TeamDare is om middels robotica op een ludieke manier te laten zien wat er mogelijk is met techniek. Dat de leden van TeamDare nauwelijks een muzikale achtergrond hebben bewijst dat zelfs de muzikant, tot op zekere hoogte, vervangen kan worden door techniek. Op snelheid en complexiteit van muziekstukken wint de robot het zelfs van de muzikant. Door de verschillende achtergronden (werktuigbouwkunde, elektrotechniek, informatica) van haar leden is TeamDare een echt multidisciplinair team waarin nauw wordt samengewerkt. De passie voor techniek vormt de grote drijfveer voor de leden van TeamDare om grote hoeveelheden vrije tijd te spenderen aan het ontwerp, de realisatie en het tunen van steeds weer een nieuwe muziek robot.

Geen haperingen

Naast eenvoud zijn robuustheid en betrouwbaarheid belangrijke uitgangspunten bij de uitvoering van de robotica projecten. De robots moeten immers vaak op transport voor demonstaties. Onderhoudswerkzaamheden zijn hierbij natuurlijk niet wenselijk, omdat deze ten koste gaan van de tijd die besteed kan worden aan nieuwe projecten. ‘Daarom vertrouwen we al jaren op motoren van maxon’, zegt Bart Janssen (teamleider van TeamDare). De gitaar, drum en panfluit robot hebben in totaal zo’n zeventein maxon motoren aan boord die het hart vormen van het orkest. Nog altijd functioneren deze motoren zonder haperingen, ondanks de vele lastwisselingen. ‘Daarnaast biedt het gebruik van maxon motoren ook veel ontwerpvrijheid. Door de grote diversiteit in het maxon aanbod is er altijd een oplossing die past bij het gewenste gebruik.’

Nieuw project

Sinds juni van het afgelopen jaar is de derde muziekrobot -de panfluit robot- volledig operationeel. Na een korte zomerstop is TeamDare inmiddels begonnen aan de robotisering van het volgende instrument. Dit robot instrument zal de bestaande band niet alleen aanvullen, maar ook overtreffen wat betreft omvang en complexiteit. Voorlopig hoeft niemand bij TeamDare zich dus te vervelen en kan er spoedig weer een set maxon motoren geselecteerd worden.

De redactie

Recent Posts

Blog Rolf Elling: Zorg voor enige houvast

En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…

1 jaar ago

Hoogprecisiespecialist ziet vraag aantrekken en investeert in machinepark

Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…

1 jaar ago

Verhuizing vormt sluitstuk transitie Harry Hersbach Tools

Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…

1 jaar ago

Wereldwijde staalproductie nagenoeg gelijk

De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…

1 jaar ago

Stap voorwaarts voor Hoekman met vierde locatie

Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…

1 jaar ago

Nieuwe assemblagehal voor Wetech

Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…

1 jaar ago