Categories: Actueel

Mondiaal meer faillissementen verwacht in 2020

Dat blijkt uit de Global Insolvency Outlook 2020 van Euler Hermes. Hoewel de versoepeling van de mondiale monetaire en financiële voorwaarden zal helpen, zullen de toegenomen prijsconcurrentie en hogere salarissen de marges beperken, wat zich waarschijnlijk zal vertalen in een hoger aantal faillissementen in veel landen.

Azië zal voor het grootste deel verantwoordelijk zijn voor stijging van het aantal faillissementen in 2020 (+8% op jaarbasis), met name door China (+10%) en India (+11%). In West-Europa zal in de meeste landen een stijging van het aantal faillissementen plaatsvinden, maar deze zal wel gematigd zijn, met een toename van drie procent in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en vier en vijf procent in respectievelijk Italië en Spanje. Brazilië en Frankzijn zijn positieve uitzonderingen, in Frankrijk blijft het aantal faillissementen gelijk, in Brazilië neemt het aantal zelfs af met drie procent. 

West-Europa

De opwaartse trend van het aantal faillissementen in Europa zal zich doorzetten in 2020. Voor Duitsland wordt na een decennium van recorddalingen een stijging van het aantal faillissementen verwacht als gevolg van de zwakkere economische vooruitzichten, en met name de slechte situatie in de toeleveringsketen van de auto-industrie. Ook voor Italië (+4%) en Spanje (+5%) geldt dat het aantal faillissementen zal gaan stijgen in 2020. Nederland is voor Euler Hermes een zorgenkindje, met een verwachte toename van het aantal insolventies van vijf procent.

Uitdagingen

Euler Hermes zet meerdere uitdagingen op een rijtje waarmee bedrijven in 2020 zullen worden geconfronteerd:

  • een gematigd economisch groeitempo, waarbij de belangrijkste economieën, met name de geavanceerde, onder de potentiële groei van het bbp zullen uitkomen, wat historisch gezien noodzakelijk is gebleken om het niveau van de insolventies te stabiliseren;
  • de achterblijvende effecten van handelsconflicten, met name de zwakkere handel, de stijging van de invoerkosten en veranderingen in de supply chain die winnaars en verliezers creëren;
  • de achterblijvende effecten van politieke onzekerheden en sociale spanningen, met name op het gebied van voorraadproblemen en verlies van bedrijven;
  • een langdurige discrepantie tussen de industrie, die meer blootgesteld is aan internationale handelskwesties, en de dienstensector, die profiteert van de veerkracht van de binnenlandse vraag.
Euler Hermes verwacht dat een verminderde vraag de kwetsbaarheid van bedrijven met hoge vaste kosten en bedrijven met grotere voorraden of behoefte aan werkkapitaal zal vergroten, terwijl een hardere prijsconcurrentie en een stijging van de productiekosten, met name de lonen, de marges zullen beperken en zich voor veel bedrijven zullen vertalen in extra narigheid. Tegelijkertijd is de verwachting dat het monetaire beleid in 2020 steun zal blijven bieden door bij te dragen aan een duurzamere schuldfinanciering op korte termijn. Ondanks dat het de stijging van het aantal insolventies in 2020 helpt verminderen, zal het deze niet tegenhouden. De liquiditeitsrisico’s zullen op de middellange termijn zelfs vergroten.
De redactie

Recent Posts

Blog Rolf Elling: Zorg voor enige houvast

En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…

1 jaar ago

Hoogprecisiespecialist ziet vraag aantrekken en investeert in machinepark

Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…

1 jaar ago

Verhuizing vormt sluitstuk transitie Harry Hersbach Tools

Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…

1 jaar ago

Wereldwijde staalproductie nagenoeg gelijk

De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…

1 jaar ago

Stap voorwaarts voor Hoekman met vierde locatie

Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…

1 jaar ago

Nieuwe assemblagehal voor Wetech

Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…

1 jaar ago