Mkb’er in beeld bij nieuw ontslagrecht

Dat bleek bij de recente behandeling van een wetsvoorstel van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken om de arbeidsmarkt te hervormen. Koninklijke Metaalunie is blij dat de politiek het belang van het mkb erkent en bereid is er rekening mee te houden bij invoering van de Wet werk en zekerheid.

Vergoeding

De transitievergoeding is een vergoeding die na ontslag moet worden uitgekeerd aan alle werknemers die ten minste twee jaar een contract hebben. De transitievergoeding bedraagt een derde maandsalaris per dienstjaar en vanaf elf dienstjaren een half maandsalaris. De vergoeding bedraagt maximaal 75.000 euro of een jaarsalaris bij een inkomen van 75.000 euro of hoger. De overbruggingsregeling moet kleinere ondernemers in moeilijke economische omstandigheden iets meer lucht geven. Zij hoeven tot 2020 de dienstjaren van een werknemer vóór 2013 niet mee te tellen bij berekening van de transitievergoeding bij ontslag om bedrijfseconomische redenen. Die valt zo lager uit.

Jongeren

Volgens een gezamenlijk voorstel van D66 en VVD moeten naast de overbruggingsregeling de nieuwe regels voor contracten voor bepaalde tijd met een jaar uitgesteld worden. Metaalunie gaf eerder al aan te vrezen dat werknemers met een tijdelijk contract door de nieuwe regeling sneller op straat komen te staan. ‘De nieuwe regeling verslechtert vooral de positie van jongeren op de arbeidsmarkt en dat is niet wenselijk’, vindt Jos Kleiboer directeur Beleid van Metaalunie.

Bedenktijd

Metaalunie heeft overigens nog meer opmerkingen op de uitwerking van het nieuwe stelsel. Volgens Kleiboer snijdt de voorgestelde veertien dagen bedenktijd, na overeenstemming over de beëindiging van een dienstverband met wederzijds goedvinden, geen hout. ‘De huidige praktijk is dat er al voldoende bedenktijd in acht moet worden genomen in de procedure rondom wederzijds goedvinden en overeenstemming geeft zekerheid voor de werkgever in het mkb-metaal.’ Een tweede opmerking is de voorgestelde aanzegtermijn van een maand bij contracten voor bepaalde tijd. Daarom ondersteunt Metaalunie het amendement van SGR’er Dijkgraaf inzake de aanzegtermijn. Bij een contract voor bepaalde tijd is duidelijk wanneer en onder welke omstandigheden het contract eindigt. Dat is van tevoren afgesproken. Het is dan niet logisch dat de werkgever alsnog op straffe van boete moet vermelden welke voornemens hij ten aanzien van dit contract heeft. Metaalunie pleit er met sociale partners voor om de mogelijkheid in de wet open te houden dat maatwerk in het kader van de regeling vorstverlet op sectorniveau mogelijk blijft.

http://www.metaalunie.nl/

De redactie

Recent Posts

Blog Rolf Elling: Zorg voor enige houvast

En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…

1 jaar ago

Hoogprecisiespecialist ziet vraag aantrekken en investeert in machinepark

Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…

1 jaar ago

Verhuizing vormt sluitstuk transitie Harry Hersbach Tools

Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…

1 jaar ago

Wereldwijde staalproductie nagenoeg gelijk

De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…

1 jaar ago

Stap voorwaarts voor Hoekman met vierde locatie

Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…

1 jaar ago

Nieuwe assemblagehal voor Wetech

Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…

1 jaar ago