De maakindustrie is georganiseerd in ketens en netwerken. Om de concurrentiekracht te verbeteren en te behouden moeten bedrijven blijven innoveren. De achterban van de Federatie Metaalplaat acteert als dergelijke schakels en is zich hiervan bewust. Een aantal van hen wil gezamenlijk innoveren om deze verbeteringen tot stand te brengen. Voor de Federatie Metaalplaat was dit de aanleiding om dit IPC op te starten.
DSX-standaard
De bedrijven in dit IPC gaan gezamenlijk een standaard ontwikkelen voor de gegevensoverdracht tussen uitbesteder en zijn toeleverancier. Hierdoor kan snel en foutloos worden samengewerkt tussen de verschillende schakels in de keten. Dit heeft bij de klant een positief effect op zowel de levertijd, als ook op zijn kostprijsniveau. Bij de toeleveranciers zal dit leiden tot het oplossen van een van de belangrijkste knelpunten (vooral in het werkvoorbereidingsproces) bij het vergroten van de omzet. Daarnaast vormt een dergelijke standaard de basis die noodzakelijk is om ook de dienstverlening op een aantal andere aspecten te kunnen verbeteren (automatisch offreren en calculeren, PDM, digitaal factureren en transportplanning). Om de geformuleerde doelstellingen te bereiken wordt gedurende de looptijd van dit IPC, samen met alle IPC deelnemers, deze standaard ontwikkeld die straks voor de gehele metaalplaat keten geschikt en toepasbaar is. De standaard wordt ontwikkeld onder de naam DSX-standaard, ontstaan uit het voormalige innovatieprogramma Nederland Digitaal in Verbinding (NDiV).
Snellere en voordeligere werkvoorbereiding
Als resultaat van dit IPC zal bij alle betrokken bedrijven (dus IPC deelnemers én hun klanten en toeleveranciers) hun (internationale) concurrentiepositie versterkt worden door snellere en daardoor voordeligere werkvoorbereiding (naar verwachting circa 50% sneller), kostenbesparing bij klanten op uitbestedingkosten van circa 10% en een reductie van kwaliteitsafwijkingen van circa 50%. Tevens zorgt dit collectief voor het fundament dat verdere innovatie in de keten mogelijk maakt. Syntens stond in het kader van het NDiV-programma aan de basis van dit initiatief en heeft bijgedragen aan de totstandkoming van de groep en het IPC. Nu is het innovatiecentrum nauw betrokken bij de uitvoeringsfase, samen met de FDP.
En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…
Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…
Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…
De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…
Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…
Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…