Miljoenen steun voor nieuwe kunststof voor vliegtuigen

Het Tapas (Thermoplastic Affordable Primary Aircraft Structures) programma onderzoekt grootschalige toepassing van een nieuwe generatie thermoplastisch composieten in de vliegtuigbouw. Thermoplastische composieten zijn materialen met vezelversterkte kunststoffen. Ze kunnen sneller geproduceerd worden dan bestaande materialen, hebben betere mechanische eigenschappen en een geringe schadegevoeligheid. Voor de luchtvaartindustrie hebben ze bovendien als voordeel dat ze lichter zijn. Dat kan leiden tot een aanzienlijke besparing in de kosten en ook in de belasting van het milieu.

Demonstratiemodel

Het programma TAPAS wordt door het Nederlandse luchtvaartcluster gezamenlijk met Airbus uitgevoerd. De totale kosten van het programma bedragen 13,2 miljoen euro. Het programma TAPAS moet aantonen dat binnen een aantal jaren thermoplastische composieten kosteneffectief kunnen worden toegepast in hoogbelaste vliegtuigdelen. Daartoe zullen een groot aantal Nederlandse bedrijven samen met Airbus een demonstratiemodel van een rompdeel van thermoplastisch composiet ontwikkelen.

Kennisinstellingen

Een tweede onderdeel van het programma betreft de ontwikkeling van een torsiebox van thermoplastisch composiet. Van de samenwerking gaat een belangrijke impuls uit voor het Nederlandse luchtvaartcluster. Het biedt internationaal veel marktpotentieel voor een groot aantal Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen.

De Nederlands bedrijven en kennisinstellingen Stork Fokker, Ten Cate Advanced Composites, Airborne, KVE Composite Group, Dutch Thermoplastic Components, Technobis, TU Delft, UTwente en NLR zijn inmiddels van start gegaan met dit omvangrijke onderzoeksprogramma naar de toepassing van thermoplastisch composiet in toekomstige vliegtuigprogramma’s.

De redactie

Recent Posts

Blog Rolf Elling: Zorg voor enige houvast

En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…

1 jaar ago

Hoogprecisiespecialist ziet vraag aantrekken en investeert in machinepark

Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…

1 jaar ago

Verhuizing vormt sluitstuk transitie Harry Hersbach Tools

Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…

1 jaar ago

Wereldwijde staalproductie nagenoeg gelijk

De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…

1 jaar ago

Stap voorwaarts voor Hoekman met vierde locatie

Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…

1 jaar ago

Nieuwe assemblagehal voor Wetech

Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…

1 jaar ago