Hieruit blijkt dat hout in Europa terecht komt via een maas in de sanctieregeling. Milieudefensie ziet in Worldwood en Boogaerdt de belangrijkste daders.
Birmees hout is omstreden, omdat met de opbrengsten van de houthandel de Birmese junta het gewapende conflict financiert. Wegens die schendingen heeft de Europese Raad in 2008 een handelsboycot op Birmees hout ingesteld.
De directe houthandel van Birma naar Europa lijkt gestaakt, maar het hout komt via landen als Maleisië en Thailand alsnog op de Europese markt terecht. Daarvoor worden papieren vervalst om de Birmese origine te maskeren of het hout wordt verder verwerkt, waardoor de herkomst ervan officieel verandert.
In Nederland zijn Koninklijke Boogaerdt Groep en Worldwood grote spelers in de handel in Birmees teak voor de jachtbouw. Zij geven zelf aan het teakhout via zagerijen in onder andere Maleisië en Thailand in te kopen.
Het omzeilen van de sanctieregeling door Nederlandse en Europese bedrijven levert oneerlijke concurrentie op voor bedrijven die zich wel aan de boycot houden, zoals de Nederlandse houthandel DLH.
En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…
Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…
Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…
De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…
Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…
Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…