Meubelindustrie kritisch op ‘valse concurrentie’ van gedetineerden

CBM, de branchevereniging voor interieurbouw en meubelindustrie, vindt het positief dat gedetineerden worden opgeleid tot meubelmaker. Als zij dit mooie vak willen leren, verdienen ze een tweede kans in de maatschappij. Het voorstel om gevangenissen een bevoorrechte positie te geven bij het leveren van meubelen, leidt echter tot valse concurrentie. CBM vindt dat de staatssecretaris wel belastinggeld mag inzetten om gedetineerden een tweede kans te geven, maar niet om meubelfabrikanten hun kansen te ontnemen.

Meubelen en matrassen

Staatssecretaris Teeven heeft op 25 september  in een uitzending van Radio 1 aangegeven dat hij gedetineerden wil inzetten om meubelen en matrassen te maken voor de ministeries. Volgens de staatssecretaris leidt dit tot een aanzienlijke kostenbesparing en vermindering van uitgaven bij de overheid. Daarnaast wil de staatssecretaris ingewikkelde aanbestedingsprocedures afschaffen en gevangenissen een bevoorrechte positie geven bij het leveren van meubelen en matrassen aan ministeries.

CBM is kritisch over dit voorstel. De positieve kant is dat gedetineerden de kans krijgen het mooie vak van meubelmaker te leren. Met een erkend vakdiploma hebben gedetineerden een goede basis om in hun eigen levensonderhoud te voorzien. Het is positief dat gevangenissen daar een bijdrage aan willen leveren. De creatieve maakindustrie voor wonen (meubelfabrikanten) en werken (interieurbouwers) heeft de komende jaren veel behoefte aan goed opgeleide vaklieden. Daar liggen dus wel degelijk kansen.

Gelijk speelveld

De negatieve kant is dat de staatssecretaris gevangenissen een bevoorrechte positie wil geven bij het maken en leveren van meubelen aan de ministeries. In het verleden heeft de overheid ingewikkelde aanbestedingsprocedures opgesteld, om een gelijk speelveld te creëren bij het binnenhalen van werk voor de ministeries. Met het voorstel om gevangenissen een bevoorrechte positie te geven verstoort de staatsecretaris de verhoudingen op de markt, waardoor er valse concurrentie ontstaat. Als de staatssecretaris aanbestedingsprocedures wil vereenvoudigen, dan is CBM daar een groot voorstander van. Maar dan moeten de Nederlandse interieurbouwers en meubelfabrikanten daar in gelijke mate van kunnen meeprofiteren.

Koninklijke CBM, branchevereniging voor interieurbouw en meubelindustrie en daarmee belangenbehartiger voor de creatieve maakindustrie voor wonen en werken, zet zich al jaren in voor de belangen van interieurbouwers en meubelfabrikanten in Nederland.

Creatieve maakindustrie

De creatieve maakindustrie voor wonen en werken telt ruim 1.800 bedrijven, waar meer dan 16 duizend werknemers werkzaam zijn. Daarnaast telt de sector ruim 3.500 zelfstandigen zonder personeel. De jaarlijkse omzet van de sector bedraagt 2,3 miljard euro.

De redactie

Recent Posts

Blog Rolf Elling: Zorg voor enige houvast

En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…

1 jaar ago

Hoogprecisiespecialist ziet vraag aantrekken en investeert in machinepark

Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…

1 jaar ago

Verhuizing vormt sluitstuk transitie Harry Hersbach Tools

Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…

1 jaar ago

Wereldwijde staalproductie nagenoeg gelijk

De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…

1 jaar ago

Stap voorwaarts voor Hoekman met vierde locatie

Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…

1 jaar ago

Nieuwe assemblagehal voor Wetech

Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…

1 jaar ago