Aan de slag met uitvoering, focus op vijf concrete projecten en investeren! Dat is de conclusie van FME en Koninklijke Metaalunie in de ‘Adviesroute naar een Circulaire Economie voor de Maakindustrie’. Dit rapport is samen met de transitieagenda’s Bouw, Consumptiegoederen en Kunststoffen aangeboden aan staatssecretaris Vivianne Heijnen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Centraal in het advies is de boodschap om circulaire economie te koppelen aan het klimaatbeleid. Als de maakindustrie circulair wordt, kan 2,2 Megaton CO2 worden gereduceerd, kan de milieudruk van de sector met 7% dalen ten opzichte van 2016 en wordt de concurrentiepositie verstevigd. De sector kan dit niet alleen. FME en Metaalunie adviseren daarom dat het kabinet jaarlijks minstens 100 miljoen investeert en op Europees niveau een goed wettelijk kader realiseert.
FME en Metaalunie streven drie tactische doelen na voor de transitie naar een circulaire economie:
Het belang van een gesloten kringloop wordt onderstreept door de recente Oekraïne oorlog. Sinds de Transitieagenda Maakindustrie uit 2018 zijn drie lessen geleerd en opgenomen in dit advies:
FME en Metaalunie willen met deze routekaart de doelen en activiteiten verder aanscherpen en door ontwikkelen naar een publiek‐private samenwerking met provincies en het Rijk. Want alleen samen halen we de eindstreep.
En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…
Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…
Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…
De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…
Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…
Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…