De conclusie uit het rapport Metaalvraag van Elektrisch Vervoer is dat we meer dan ons ‘eerlijk’ deel aan kritieke metalen nodig hebben. Onder de kritieke metalen worden nikkel, praseodymium, neodymium, kobalt, dysprosium en lithium verstaan. Sommige van deze metalen (neodymium, dysprosium en praseodymium) zijn ook nodig voor de productie van zonnepanelen en windmolens. Door de schaarste van deze metalen ontstaat er spanning tussen verschillende duurzame oplossingen.
Berekeningen uit het rapport tonen aan dat het aantal elektrische auto’s zal toenemen van zo’n 29.000 in 2020 tot 414.000 in 2030. In 2030 hebben we meer dan één procent van de huidige wereldwijde jaarproductie nodig van de metalen praseodymium, neodymium, kobalt, dysprosium en lithium. Dat is meer dan het Nederlandse aandeel van het wereldwijde wagenpark (0,9%) of het Nederlandse aandeel van de wereldwijde bevolking (0,2%). Tussen 2020 en 2030 neemt het jaarlijkse groeipercentage in de behoefte van de kritieke metalen toe met 33-40 procent.
Het is echter zeer complex om de productie van deze kritische metalen op te schalen. Het kost veel tijd, vraagt grote investeringen en niet alle theoretische reserves zijn technisch of economisch winbaar. Daarbij zijn elf landen samen verantwoordelijk voor 72 tot 94 procent van de huidige wereldproductie van de kritieke metalen. Dit maakt de toelevering gevoelig voor geopolitieke ontwikkelingen.
In het rapport wordt aangegeven dat er op tijd moet worden begonnen met opschaling, omdat de kritieke metalen anders schaars zullen worden. Schaarste leidt weer tot toenemende competitie. Met tekortkomingen in de toevoer van kritieke metalen zal de ontwikkeling van elektrisch vervoer vervolgens vertragen.
In het rapport worden drie mogelijke oplossingen genoemd om de vraag naar kritieke metalen te beperken, uitgaande van elektrische auto’s als technologie.
En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…
Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…
Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…
De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…
Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…
Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…