Werknemers in de zorg lopen het meeste risico op psychische schade door een arbeidsongeval. Gemiddeld was 3,4 procent van werknemers in alle sectoren in 2014 slachtoffer van een arbeidsongeval. De cijfers zijn niet te vergelijken met eerdere jaren, omdat de onderzoeksmethode is aangepast.
In ruim de helft van de gevallen werken mensen gewoon door na een ongeluk, op de dag zelf of de dag erna. Dit geldt zeker in de horeca. Het gaat dan om bijvoorbeeld koks, keukenhulpen en kelners die zich gesneden, gestoten of verbrand hebben. Hierdoor is het verzuim na ongevallen in de horeca niet hoger dan in andere sectoren, ondanks het hogere aantal ongelukken. In de landbouw en de bouw is het verzuim door ongevallen wel bovengemiddeld.
Een sector die vroeger behoorde tot de meest riskante sectoren, is nu een stuk veiliger geworden: de papier- en karton-industrie. In vijf jaar tijd is het aantal ongelukken daar teruggebracht van 40 tot 6 (op 1000 werknemers). Werkgever en werknemers hebben samen een soort Arbo-catalogus samengesteld met daarin alle risico’s, veiligheidsproblemen en de oplossingen. Op grote schaal worden nu veiligheids-checks gedaan. De bedrijven doen dat bij elkaar. Zo kunnen ze elkaar scherp houden en het werpt duidelijk zijn vruchten af.
En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…
Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…
Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…
De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…
Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…
Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…