Categories: ActueelCoronavirus

Meer maakbedrijven zien omzet dalen door coronacrisis

Dat blijkt uit de tweede ronde van de survey ‘Samen slimmer’ onder bijna tachtig ondernemers, die Berenschot in week 17 (20-26 april) uitvoerde.

Een aanzienlijk deel van de ondernemingen in de survey heeft dus te maken met een omzetdaling van 65 procent over een periode van twee maanden. Als belangrijkste oorzaken voor de omzetdaling noemen respondenten ‘de moeizamere verkoop door gebrek aan contactmomenten’, ‘vooruitschuiven aankopen en investeringen door onzekerheden’ en ‘vraaguitval na hamstergedrag’. Ook het percentage bedrijven dat uitgaat van omzetgroei, daalde van 39 naar zeventien procent en hetzelfde geldt voor de verwachte groei (nu 11% versus 22% eerder).

Uiteenlopende maatregelen

Om de omzetdaling te temperen, overwegen ondernemers uiteenlopende maatregelen: meer inzetten op online verkoop en hanteren van een ‘agressiever verkooptraject’, afschalen van producten, verleggen van de keten en het insourcen, uitstel van salarisverhoging en bevriezing van bonussen. Daarnaast is sprake van aanpassing van het businessmodel (verbreding van de marktscope en de dienstverlening), werktijdverkorting, afbouwen van de flexibele schil en een (tijdelijke) vacaturestop. Verder hebben ook meer bedrijven vanwege supply chain-problemen contact gezocht met alternatieve toeleveranciers. Ruim driekwart van de ondervraagde bedrijven krijgt inmiddels enige vorm van overheidssteun. Zo kreeg 43 procent uitstel van belasting betalen en maakt 23 procent gebruik van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW).

Loyaliteit

Tegen de verwachting in leidt de huidige crisis vooralsnog niet tot latere betaling door klanten aan leveranciers: 96,4 procent van alle bedrijven hanteren voor toeleveranciers de gebruikelijke betalingstermijn – drie weken eerder was dat nog 92,5 procent. Het aantal toeleveranciers dat de gebruikelijke betalingstermijn aanhoudt wijzigt niet: net als drie weken geleden is dit 92,6 procent. ‘De vrees was toch dat laat betalen leidt tot meer laat betalen waardoor hele ketens tot stilstand kunnen komen. Dat gebeurt gelukkig niet. Bijna alle ondernemers zijn loyaal aan elkaar en komen hun verplichtingen gewoon na, ook al voorzien ze dat hun omzet behoorlijk zal dalen of merken ze dat reeds. Vooralsnog geen domino-effect’, stelt projectleider Joost Krebbekx.

De redactie

Recent Posts

Blog Rolf Elling: Zorg voor enige houvast

En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…

1 jaar ago

Hoogprecisiespecialist ziet vraag aantrekken en investeert in machinepark

Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…

1 jaar ago

Verhuizing vormt sluitstuk transitie Harry Hersbach Tools

Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…

1 jaar ago

Wereldwijde staalproductie nagenoeg gelijk

De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…

1 jaar ago

Stap voorwaarts voor Hoekman met vierde locatie

Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…

1 jaar ago

Nieuwe assemblagehal voor Wetech

Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…

1 jaar ago