Mammoet’s sterkste kraan ter wereld

Op 15 juni zijn twee modellen van de New Generation PTC’s, met een capaciteit van respectievelijk 140.000 en 200.000 tonmeter, gepresenteerd en gedemonstreerd op de werf Westdorpe van Mammoet bij Terneuzen in Zeeuws-Vlaanderen. Zo krijgen klanten, maar ook de medewerkers van Mammoet, de kans de enorme kranen goed te bekijken.

 

Bovenkant van de markt

Voor de grootste projecten gebruikt Mammoet PTC (Platform, Twin ring, Containerized) ringkranen van eigen ontwerp. Het bedrijf heeft vijftien jaar ervaring met deze kranen, wat neerkomt op meer dan 17 duizend hijsen. Mammoet wil zich de komende jaren concentreren op de bovenkant van de projectmarkt: het vinden van uitdagende hijs- en transportoplossingen die gespecialiseerd materieel vereisen. De investering van circa 150 miljoen euro in de New Generation PTC’s, onderstrepen de richting waarin Mammoet wil groeien. Mammoet heeft deze nieuwe generatie van PTC kranen ontworpen omdat de modules die worden toegepast bij het bouwen van raffinaderijen en andere fabrieken steeds groter worden. PTC’s worden gebruikt om grote constructies in de petrochemie, elektriciteitscentrales en civiele techniek, en ook FPSO’s (Floating Production, Storage and Offloading units in de offshore sector) efficiënter en veiliger te bouwen. Mammoet wil oplossingen bedenken die de klant tijd en geld besparen. Naast de kernpunten, veiligheid en capaciteit, is het ontwerp ook gericht op transportmogelijkheden en bestendigheid tegen zware weersomstandigheden.

 

Kenmerken

De PTC’s zijn echte kranen. Daardoor kunnen ze lasten ophijsen en plaatsen op een groot gedeelte van het bouwterrein en kunnen ze met de instelbare giek (luffing jib) over hoge constructies reiken. Het interpolatie systeem biedt de mogelijkheid de hoofdmast en de jip traploos, onafhankelijk van elkaar en gelijktijdig, te kunnen bewegen. Gedurende deze gecombineerde beweging berekent de kraancomputer continu de maximale hijscapaciteit van de kraan. De nieuwe PTC’s hebben een verhoudingsgewijs kleine doorsnede (45 of 55 meter, afhankelijk van de capaciteit) en hebben 15 minuten nodig om een volle cirkel te draaien (zwenken). De lieren van de kranen kunnen lasten tot 3.200 ton hoogte 120 meter ophijsen in 12 minuten. De afmetingen van de onderdelen komen overeen met die van standaard scheepscontainers. Dit betekent dat de kranen in drie tot zes weken overal ter wereld gemobiliseerd en geassembleerd kunnen worden. Vanwege de grote reikwijdte zal het zelden nodig zijn de kranen te verplaatsen. Maar indien nodig kunnen de wielonderstellen op rails worden gezet, of de hele kraan kan worden verplaatst met Self-Propelled Modular Transporters.

De redactie

Recent Posts

Blog Rolf Elling: Zorg voor enige houvast

En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…

1 jaar ago

Hoogprecisiespecialist ziet vraag aantrekken en investeert in machinepark

Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…

1 jaar ago

Verhuizing vormt sluitstuk transitie Harry Hersbach Tools

Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…

1 jaar ago

Wereldwijde staalproductie nagenoeg gelijk

De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…

1 jaar ago

Stap voorwaarts voor Hoekman met vierde locatie

Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…

1 jaar ago

Nieuwe assemblagehal voor Wetech

Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…

1 jaar ago