Laser Event 2010 presenteert twee robots die lassen via één lasersysteem

Het Laser Event is een jaarlijks terugkerend evenement dat onderzoekers, leveranciers en gebruikers met elkaar in contact brengt. Het Laser Event 2010 besteedt aandacht aan de stand van zaken bij lasertechnologie, uitgaande van ontwikkelingen in de wetenschap die binnen drie jaar tot gevolgen leiden in de industrie. Het programma voor de editie 2010 bestaat uit een plenair gedeelte met aandacht voor onderzoek en algemene trends. Het andere deel omvat twee parallelsessies, één voor lasermicrobewerken en één voor materiaalbewerking met lasers.

Vijftig jaar laser

In mei 1960 bouwde Theodoor Mayman het eerste werkende prototype van een robijnlaser. Toen was het nog een oplossing die een probleem zocht, maar intussen is de laser een zeer gewaardeerd werkpaard in de industrie. Met name het lasersnijden is al ruim 20 jaar een bewezen techniek, niet gek voor een technologie die net 50 jaar oud wordt. Tijdens het Laser Event 2010 zal er veel aandacht zijn voor de geschiedenis van de laser.

AWL uit Harderwijk zal tijdens het Laser Event de ‘Factory of the future’ presenteren. De presentatie van AWL gaat in op nieuwe ontwikkelingen bij het bedrijf rond twee robots die één lasersysteem delen. (zie ook foto) Als de ene robot de laser gebruikt om te lassen, kan de andere robot positioneren voor de volgende las, waarna de laser omgeschakeld wordt.

Het Laser Event 2010 is een uitgelezen mogelijkheid om te netwerken. In de pauzes is ruim de tijd om de diverse labdemo’s en de kennismarkt te bezoeken of om te netwerken. Op verzoek van bezoekers van vorige edities is veel tijd ingeruimd voor het bezoeken van de labdemo’s. Ook zullen er van alle onderzoeksgroepen in Nederland onderzoekers aanwezig zijn. De bezoekers kunnen in één dag een compleet overzicht van de lasertechnologie en de trends en ontwikkelingen krijgen.

Het Industrial Laser Event wordt georganiseerd door het Materials Innovation Institute (M2i), Universiteit Twente (UT), Syntens en het Laser Applicatie Centrum (LAC). Het evenement wordt ondersteund door Koninklijke Metaalunie, FME-CWM, NIL, FDP, Vemet en de kring Materiaalbewerking met lasers. Het evenement vindt op het terrein van de Universiteit van Twente in Enschede plaats.

De redactie

Recent Posts

Blog Rolf Elling: Zorg voor enige houvast

En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…

1 jaar ago

Hoogprecisiespecialist ziet vraag aantrekken en investeert in machinepark

Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…

1 jaar ago

Verhuizing vormt sluitstuk transitie Harry Hersbach Tools

Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…

1 jaar ago

Wereldwijde staalproductie nagenoeg gelijk

De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…

1 jaar ago

Stap voorwaarts voor Hoekman met vierde locatie

Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…

1 jaar ago

Nieuwe assemblagehal voor Wetech

Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…

1 jaar ago