Het is 1919 in Alphen aan den Rijn. Trekschuiten en huifkarren worden volgeladen met verfbussen van de firma De Graaff & Baas bv. Twee ambitieuze jonge schilders zijn samen een verffabriekje gestart dat al snel een grote naam heeft tot ver buiten Alphen. Een eeuw later is de verffabriek van toen uitgegroeid tot een internationaal specialist in oppervlaktebehandeling. In 1972 ging De Graaff & Baas op in het Duitse chemieconcern Chemische Werke Kluthe GmbH. Het bedrijf ontwikkelt innovatieve producten voor alle soorten metaaloppervlaktebehandeling, zoals metaalbewerkingsvloeistoffen, reinigers, corrosiebeschermers en producten voor de behandeling van afvalwater. Vanaf dat moment groeide De Graaff & Baas uit tot de voorpost van Kluthe in Europa. Zo stond de voormalige verffabrikant onder andere aan de basis van Kluthe-vestigingen in het Verenigd Koninkrijk en Spanje. Vanaf 2000 ging De Graaff & Baas verder onder de naam Kluthe Benelux. Het bedrijf is internationaal actief voor onder andere de auto-industrie (OEM’s), zijn toeleveranciers, de metaal- en lakverwerkende industrie en de grafische sector.
Kluthe Benelux beschikt over een eigen laboratorium en Technical Center. Daar ontwikkelt het bedrijf specifieke (maatwerk) chemische producten en procedés voor haar klanten. Waar chemie vaak lijkt te botsen met het milieu, ziet Kluthe Benelux juist kansen. Voor directeur Jeroen Westerveld (45) is het honderdjarig jubileum dan ook vooral reden om vooruit te kijken. ‘Alles wat wij doen, doen wij vanuit onze bedrijfsfilosofie: harmony in chemistry’, vertelt hij.
Oud-directeur Jan Westerveld (70): ‘Als chemiebedrijf hebben we ook een maatschappelijke functie. (…) Daarom ontwikkelt Kluthe producten die veilig zijn voor mens en milieu en die al effectief zijn in lage doseringen en bij lage verwerkingstemperaturen. Dat biedt voordelen voor zowel onze klanten als het milieu: minder afval, minder energieverbruik, langere standtijden en dus kostenbesparend.’
Honderd jaar geleden zagen Willem de Graaff en Dirk Baas het al: wie succes wil hebben, zet de klant altijd centraal. Dat nauwe contact met klanten is nog altijd van essentieel belang voor Kluthe Benelux. Jeroen Westerveld: ‘Wij gaan altijd een partnership aan met onze klanten. (…) ‘ Westerveld is trots op wat het bedrijf heeft bereikt. ‘Dankzij het pionierswerk van De Graaff & Baas, maar vooral dankzij de tomeloze inzet van alle collega’s en medewerkers door de jaren heen.’
Kluthe ontving diverse onderscheidingen voor innovatieve en duurzame chemie. Zoals de Hakuform L-serie: synthetische metaalbewerkingsvloeistoffen op basis van GTL-oliën (Gas-to-Liquid, van gas naar vloeibaar). In 2016 werd Kluthe hiermee op de vakbeurs Technishow uitgeroepen tot ‘Innovator van het jaar’. Een andere prijswinnaar is Decorrdal LT, een hoogwaardig product om op lage temperatuur te kunnen zinkfosfateren. De verschillende productgroepen van Kluthe zijn optimaal op elkaar afgestemd in het unieke 5C-concept: Cut it, Clean it, Coat it, Conserve it en Clean it.
En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…
Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…
Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…
De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…
Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…
Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…