Dit stalen kunstwerk ‘Leap into the deep’ staat letterlijk voor een sprong in het diepe. Een draaikolk, een swirl, de spiraalbeweging van water naar een bepaald punt. Het staat symbool voor de naam van het nabijgelegen gebouw, ‘Flux’.
Met een schaalmodel onder de arm kwam beeldend kunstenaar Tijs Rooijakkers in contact met buigspecialist Kersten Europe. Een intensieve samenwerking was het gevolg. ‘Tijs Rooijakkers vertelde ons over zijn ontwerp’, verklaart Bart Simonse, commercieel directeur bij Kersten Europe. ‘En met onze kennis over de buigtechnologie zijn we samen tot een maakbaar ontwerp gekomen zónder enig afbreuk te doen aan de visie van de kunstenaar.’ Kersten Europe heeft vervolgens het volledige projectmanagement uit handen genomen, van engineering tot en met plaatsing op locatie. Zodoende waren de lijnen kort en had de kunstenaar slechts één aanspreekpunt.
‘Leap into the deep is vervaardigd uit stalen buizen S355 met diameter van 193,7 mm’, licht Simonse toe. ‘Uit constructief oogpunt zijn er vier verschillende wanddiktes gebruikt. Dikwandige buizen voor extra stevigheid aan het onderste gedeelte en dunnere buizen bovenaan om gewicht te besparen. We hebben de buizen volledig 3D-gebogen in diverse radii. Onze snijrobot heeft deze op maat gesneden en deels voorzien van een 3D-contour. Vervolgens zijn de lasnaden vlakgeslepen.’
Voor de oppervlaktebehandelingen en de montage op locatie heeft Kersten Europe de samenwerking gezocht met partners. ‘Meulendijks Straal- en Conserveringsbedrijf heeft de oppervlakte gestraald, geschoopeerd en voorzien van een epoxy primer en poedercoating’, zegt Simonse. ‘Vervolgens heeft Reijrink Staalconstructie het kunstwerk on-site op de voet gemonteerd en op vier knooppunten aaneengelast. Ter plaatste is het laswerk vlakgeslepen en bijgewerkt zodat de verschillende delen naadloos in elkaar overgaan.’
Het resultaat is een bijzonder 3D-gebogen object met een afmeting van 7,2 meter breed bij 7,2 meter hoog. Vanaf een bepaald zichtpunt lijkt het kunstwerk mee te bewegen met de vorm van de raampartij van het Flux-gebouw.
En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…
Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…
Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…
De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…
Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…
Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…