In het gebouw is onder andere 400 ton roestvrij staal van ThyssenKrupp Nirosta in de gevel van het gebouw verwerkt. De Nederlandse MCB Group heeft via de Duitse dochteronderneming StrukturMetall in dit roestvrij staal een profiel gewalst om het staal te versterken.
Hierdoor konden de bouwers dunner staal inzetten wat uiteindelijk 20 procent aan materiaalbesparing heeft opgeleverd. Het profielstaal werd in Dubai geleverd waarna het in stroken werd verknipt en aan reusachtige platforms tussen de etageblokken werd aangebracht om te dienen als omlijsting van de gigantische ramen.
Kersten Europe, specialist in buigtechnologie, heeft het railsysteem voor de Building Maintenance Units (BMU) geconstrueerd. Deze vijftien via rails verrijdbare BMU-installaties worden gebruikt bij onderhoud en schoonmaak van het reusachtige Burj Dubai gebouw.
Opdrachtgever Arabian Aluminium leverde aan Kersten Europe via een Duitse leverancier bijna 1.200 decoratief geslepen buizen met een totale lengte van 11.000 meter.
Kersten Europe heeft de buizen gebogen en vervolgens in 3.870 segmenten van tussen de 180 cm en 300 cm gezaagd. Ook heeft het bedrijf speciale steunen vervaardigd waarmee de buissegmenten aan de toren worden bevestigd.
Een ander Nederlandse bedrijf, Boon Edam, heeft zes draaideuren geleverd. Twee daarvan bevinden zich op de 124e verdieping van het gebouw en zijn officieel de twee hoogstgeplaatste draaideuren ter wereld.
En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…
Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…
Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…
De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…
Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…
Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…