Categories: ActueelMarktprijzen

Is de hausse in basismetaalprijzen houdbaar?

De vraag naar metalen is in de zomer doorgaans zwak, aangezien veel grote eindgebruikers van metaal ook de bedrijfsactiviteit zien teruglopen. Sommige metaalproducenten gaan bovendien voor langere tijd op slot en andere gebruiken deze relatief rustige periode voor de noodzakelijke onderhoudsprogramma’s. Daarbij komt dat sinds 2000 de prijzen voor basismetalen in de maand augustus gemiddeld genomen met 0,5 procent dalen.

Nieuwe records

Het pakte toch anders uit. In augustus zijn de prijzen voor aluminium, koper, nikkel en zink met gemiddeld 9 procent toegenomen. En er werden weer nieuwe records gevestigd: aluminium boven de 2.000 dollar per ton en de zinkprijs werd meer dan 3.000 dollar per ton waard. Maar ook de prijzen van andere industriële metalen deden het uitzonderlijk goed gedurende deze periode. De mondiale staalprijs steeg met 8 procent en de gemiddelde prijs voor grondstoffen voor het maken van staal (ijzererts en cokeskolen) steeg met 10 procent.

Wat is de achtergrond van de prijsopleving?
Voor een groot deel kan de prijstrend worden toegeschreven aan de economische ontwikkeling in China. Daar ligt het zwaartepunt van de vraag naar basismetalen. En in economisch opzicht is de stemming in China buitengewoon goed: de inkoopmanagersindices voor de verwerkende industrie, de industriële productie en de detailhandelsverkopen waren allemaal sterk, de onroerendgoedsector liet een herstel zien en de groei van de uitvoer en de invoer versnelde eveneens. Reden genoeg voor mijn collega Arjen van Dijkhuizen om de groeiramingen voor China voor 2017-2018 te verhogen naar 6,8 procent en 6,5 procent.

Maar er zijn ook marktspecifieke factoren die de prijsstijgingen rechtvaardigen. Ze zijn vooral gerelateerd aan ontwikkelingen aan de aanbodzijde en in mindere mate gevoed door de vraagkant. In de kopermarkt spelen de geruchten over een aanpassing van de Chinese import van koperschroot en de onzekerheid over de output van de Grasbergmijn in Indonesië (de op twee na grootste kopermijn) een prominente rol. In de nikkelmarkt krijgen de ontwikkelingen aan de aanbodzijde veel aandacht de laatste tijd. De hervatting van de export van nikkelerts vanuit Indonesië drukt het sentiment, terwijl in de Filipijnen de overheid overweegt om de export van nikkelerts te beperken. Per saldo werkt dit positief door in de prijs voor het geraffineerd materiaal. In de aluminium- en zinkmarkt nemen de voorraden aan de LME gestaag af. Voor veel investeerders is dit een signaal dat de vraag goed is en dat er sprake kan zijn van toekomstige krapte op de markt. Het geeft enige indicatie, maar dat de LME-voorraden afnemen wil nog niet zeggen dat de eindvraag naar het metaal ook daadwerkelijk toeneemt.

Hoe gaat dit verder?
In alle basismetaalmarkten worden in het derde en vierde kwartaal tekorten verwacht. Dat zal de prijzen verder ondersteunen. Maar de economie van China heeft een nadrukkelijke rol in de trends in basismetaalmarkten. Die economie presteert nu goed en zolang de Chinese economie goede macro-economische cijfers laat zien, houden we het prijsniveau vast. De onzekerheid blijft hier echter hoog en als het Chinees economisch tij keert, dan zal zich dat direct vertalen in de basismetaalprijzen.

Casper Burgering, ABN AMRO

Reageren?

Casper.Burgering@nl.abnamro.com

De redactie

Recent Posts

Blog Rolf Elling: Zorg voor enige houvast

En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…

1 jaar ago

Hoogprecisiespecialist ziet vraag aantrekken en investeert in machinepark

Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…

1 jaar ago

Verhuizing vormt sluitstuk transitie Harry Hersbach Tools

Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…

1 jaar ago

Wereldwijde staalproductie nagenoeg gelijk

De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…

1 jaar ago

Stap voorwaarts voor Hoekman met vierde locatie

Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…

1 jaar ago

Nieuwe assemblagehal voor Wetech

Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…

1 jaar ago