Categories: Actueel

Innovatiesubsidies samenwerking MKB weinig effectief

Het overheidsbeleid om samenwerking met het MKB te bevorderen kost veel geld. De Europese Eurostarregeling kost 1,1 miljard euro, en de Nederlandse MKB-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) heeft een budget van 55 miljoen euro. Maar is dit geld wel goed besteed?


Innovatiewetenschapper en hoofdonderzoeker Frank van Rijnsoever van de Universiteit Utrecht vertelt: ‘Het is prachtig dat er veel geld wordt uitgeven aan innovatie, maar de bestaande regelingen zijn vooral interessant voor bedrijven die toch al samenwerken. Het aantal samenwerkende bedrijven zal door dit soort subsidies dus niet drastisch toenemen.’

Wisselende taken

Van Rijnsoever onderzocht onder welke omstandigheden MKB-managers het meest waarschijnlijk gaan samenwerken. De managers kregen wisselende taken voorgelegd met daarin beschrijvingen van innovatieprojecten. Uit de resultaten bleek dat ongeveer een kwart van de bedrijven al samenwerkt met andere bedrijven en dit zal blijven doen, ongeacht een eventuele subsidie. Ongeveer de helft van de bedrijven is wel te porren voor samenwerking, maar laat zich hier niet toe verleiden door subsidies. Een deel hiervan zoekt juist andere zaken in een samenwerking, zoals toegang tot kantoorruimte, speciale apparatuur, begeleiding, en mogelijkheden tot crowdfunding.

Geen match met universiteiten

Het onderzoek laat verder zien dat MKB-bedrijven vooral niet zitten te wachten op samenwerking met universiteiten. Terwijl dit een belangrijk speerpunt is van de overheid. Van Rijnsoever: ‘MKB-bedrijven vinden de oplossingen van universiteiten vaak niet concreet genoeg en de werkwijze te traag. Subsidie of niet, men heeft vaak de tijd niet om twee jaar te wachten op resultaat.’ Onderzoekers willen op hun beurt grondig werken en zijn meer geïnteresseerd in het wetenschappelijk resultaat, dan de winst voor een bedrijf.

Internationaal onderzoek

De onderzochte bedrijven waren afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Toch is het onderzoek ook van toepassing op Nederland. Van Rijnsoever: ‘Het Nederlandse systeem zit tussen het Duitse en het Engelse in. Verder zijn er nauwelijks verschillen in uitkomst tussen de twee onderzochte landen. Hierdoor, kunnen we resultaten breder trekken naar vergelijkbare landen zoals Nederland, maar ook bijvoorbeeld Ierland, of Luxemburg.’

Bekijk hier de publicatie

De redactie

Recent Posts

Blog Rolf Elling: Zorg voor enige houvast

En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…

1 jaar ago

Hoogprecisiespecialist ziet vraag aantrekken en investeert in machinepark

Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…

1 jaar ago

Verhuizing vormt sluitstuk transitie Harry Hersbach Tools

Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…

1 jaar ago

Wereldwijde staalproductie nagenoeg gelijk

De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…

1 jaar ago

Stap voorwaarts voor Hoekman met vierde locatie

Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…

1 jaar ago

Nieuwe assemblagehal voor Wetech

Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…

1 jaar ago