ING International Trade Study: Nederland blijft in top van wereldhandel

Nederland speelt een belangrijke rol als wereldwijde exporteur. In zeven van dertien te onderscheiden exportproductgroepen staat Nederland in de top tien van grootste exporteurs, zo blijkt uit de International Trade Study van het ING Economisch Bureau.

Industriële machines

De Nederlandse economie is op dit moment vooral goed in het exporteren van landbouwgrondstoffen, industriële machines, voeding/voedingsproducten en chemie. Daarnaast vormen kantoorartikelen, telecomapparatuur en elektronische apparaten belangrijke productgroepen in de Nederlandse export, maar hierbij is ook veel sprake is van wederuitvoer.

Voor alle genoemde categorieën wordt voor de komende jaren de groei niet hoog ingeschat. Dit komt omdat de groei in de vraag naar dit soort producten vanuit de wereldwijde groeimarkten, beperkt is. Dit zijn de landen die volgens ING de hoogste importgroei zullen laten zien, hetzij in absolute termen, hetzij in procentuele termen.

Groeimarkten

Hieronder vallen vanzelfsprekend China (zowel absoluut als relatief de grootste groeier) en Aziatische landen als Korea, Taiwan, Vietnam. Maar ook Duitsland en de VS. Deze laatste twee landen zullen vanwege hun omvang ook in de komende jaren fors bijdragen aan een grotere wereldwijde vraag. 

Handelsstromen

De ING International Trade Study maakt op basis van de ontwikkeling van handelsstromen in de wereld een raming wat deze wereldwijde groeimarkten tot 2017 met name zullen importeren. Opvallend is dat er drie voor Nederland belangrijke productgroepen sterk overeind blijven: chemie, industriële machines en landbouwgrondstoffen.

Voor wat betreft de chemie liggen er,  naast China en Rusland, ook kansen in Taiwan, Duitsland, Indonesië en India. Voor industriële machines zijn er met name in China, Rusland, maar ook in Vietnam, Indonesië en Thailand kansen. De export van landbouwgrondstoffen zal  naar verwachting ook richting China en Rusland grote groei laten zien.

Dicht bij huis

Ondanks het belang van deze Aziatische groeilanden wordt de grootste absolute groei voor de Nederlandse export echter niet bij de Aziatische landen, maar eerder dicht bij huis verwacht. Chemie en brandstof blijven voor afzetmarkten dicht bij huis een belangrijk exportproduct.

De volledige ING International Trade Study:

ING-InternationalTradeStudy.pdf
De redactie

Recent Posts

Blog Rolf Elling: Zorg voor enige houvast

En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…

1 jaar ago

Hoogprecisiespecialist ziet vraag aantrekken en investeert in machinepark

Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…

1 jaar ago

Verhuizing vormt sluitstuk transitie Harry Hersbach Tools

Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…

1 jaar ago

Wereldwijde staalproductie nagenoeg gelijk

De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…

1 jaar ago

Stap voorwaarts voor Hoekman met vierde locatie

Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…

1 jaar ago

Nieuwe assemblagehal voor Wetech

Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…

1 jaar ago