Categories: Actueel

Industrie steeds afhankelijker van export

De industrie is veel afhankelijker van de export dan de economie als geheel: de exportafhankelijkheid van Nederland lag in 2015 op 32 procent. Ook in verhouding tot de industrieën in veel andere landen is het Nederlandse percentage hoog. De voedingsmiddelenindustrie en de drankenindustrie zijn voorbeelden van bedrijfstakken die steeds afhankelijker van het buitenland zijn geworden. De exportafhankelijkheid van de industrie is in twintig jaar tijd geleidelijk toegenomen. In 2009 daalde de exportafhankelijkheid tijdens de mondiale crisis, daarna steeg het percentage weer.

Maakindustrie

Onze maakindustrie voegde in 2015 ruim 71 miljard euro aan waarde toe. Daarvan was bijna 50 miljard euro te danken aan export. De industrie was daarnaast goed voor 700 duizend voltijdsbanen, waarvan er 426 duizend aan de uitvoer te danken waren. De eigen export levert de Nederlandse industrie het meeste op. Eigen export betreft bijvoorbeeld auto’s die door de auto-industrie zijn gefabriceerd. Voor een kleiner deel verdient de industrie door te leveren aan andere bedrijven die uitvoeren. De metaalproductenindustrie levert bijvoorbeeld staal voor de auto-industrie.

Grote verschillen

Binnen de industrie zijn grote verschillen. Zo is de chemische industrie voor 92 procent afhankelijk van export, maar de meubelindustrie is bijvoorbeeld veel meer op het binnenland gericht, met een exportafhankelijkheid van 29 procent. Grote bedrijfstakken als de overheid, het onderwijs en de zorg zijn door de aard van deze sectoren veel meer op de binnenlandse markt gericht.

Afzetlanden

De top tien van belangrijkste afzetlanden voor de Nederlandse industrie is vrij constant. Zo waren Duitsland, België, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, de VS en Italië in 2015 de belangrijkste zes landen, net als in 2006. China, op zeven, is de belangrijkste stijger en was in 2006 nog nummer veertien. Het aandeel van China in de totale exportverdiensten in de industrie is in negen jaar meer dan verdubbeld van 1,3 tot 2,9 procent. De top zes van landen is in aandeel juist minder belangrijk geworden, met uitzondering van de VS. De grotere economische groei van China (en andere groeimarkten) leidde tot afname van het aandeel van de traditionele afzetmarkten.

MKB-Metaal

Volgens Metaalunie zijn de sectoren binnen het MKB-metaal die het sterks afhankelijk zijn van export de machinebouwers, metaalwarenbedrijven en fabrikanten van Landbouwmachines. Bij deze sectoren exporteert 60 tot 80% van de bedrijven. Het export aandeel van de omzet van deze bedrijven is vaak meer dan 50%.

De redactie

Recent Posts

Blog Rolf Elling: Zorg voor enige houvast

En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…

1 jaar ago

Hoogprecisiespecialist ziet vraag aantrekken en investeert in machinepark

Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…

1 jaar ago

Verhuizing vormt sluitstuk transitie Harry Hersbach Tools

Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…

1 jaar ago

Wereldwijde staalproductie nagenoeg gelijk

De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…

1 jaar ago

Stap voorwaarts voor Hoekman met vierde locatie

Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…

1 jaar ago

Nieuwe assemblagehal voor Wetech

Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…

1 jaar ago