Vooralsnog is de importheffing opgelegd aan Chinese staalbedrijven, waarvan er zes met name worden genoemd: Jiangyin Xicheng Steel Co., Jiangyin Ruihe Metal Products Co., Jiangsu Yonggang Group Co., Jiangsu Lianfeng Industrial Co., Ltd, Zhangjiagang Hongchang High Wires Co. en Zhangjiagang Shatai Steel Co. De extra invoerbelasting varieert per bedrijf en bedraagt 9,2 of 13 procent.
Chinese en ook Russische staalproducenten worden er al geruime tijd van beticht dat zij hun producten onder de kostprijs dumpen op de Europese markt. De Europese Commissie doet hier sinds vorig jaar onderzoek naar, op verzoek van brancheorganisatie Eurofer. De invoerheffingen zijn sinds zaterdag 30 januari 2016 van kracht voor een periode van een half jaar. Het gaat hier met name om ‘staven betonstaal die zeer goed tegen metaalmoeheid zijn bestand (HFP rebars)’. Als uit het verdere onderzoek blijkt dat de Chinezen inderdaad dit betonstaal aanbieden in Europa onder de kostprijs, of tegen lagere prijzen dan in eigen land, dan kan de maatregel met vijf jaar worden verlengd. Overigens lopen er bij de Europese Commissie nog diverse onderzoeken naar het vermeend dumpen van metalen dan wel staalsoorten op de Europese markt. Om er enkele te noemen: koudgewalste platte staalproducten (uit Rusland en China), rvs draad (uit India), buis- en pijpfittingen van gietijzer en rvs (uit Thailand, Taiwan en China), aluminium wielen (uit China), mangaan (uit Georgië, Brazilië, Mexico en India) en molybdeen draad (uit China).
EU Antidumpingrecht op staven betonstaal per 28 januari 2016. |
De Europese staalindustrie heeft zwaar te lijden onder overproductie. De prijzen zijn daardoor scherp gedaald. De staalindustrie biedt volgens een schatting van de Financial Times werk aan zo’n 420.000 Europeanen. Veel bedrijven zien zich evenwel gedwongen te snijden in de productiecapaciteit om kosten te besparen. Vorige week nog kondigde Tata Steel een nieuwe ontslagronde aan bij haar Britse tak. Daar verdwijnen meer dan duizend banen, bovenop een vorig jaar aangekondigde reorganisatie waardoor al bijna 1.200 arbeidsplaatsen verloren gaan.
Vorig jaar werd al de import van roestvaststaal uit China en Taiwan aan banden gelegd door de Europese Commissie. Voor Chinees roestvaststaal geldt sinds die tijd een importheffing van 25,2 procent en voor rvs uit Taiwan is dit 12 procent.
Binnenkort in onze krant Vraag en Aanbod een uitgebreide analyse van vakredacteur Gerard ten Bulte over de gevolgen van de importheffing op staalproducenten. Gebruikers en producenten van betonstaal, zoals ArcelorMittal, komen dan aan het woord.
En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…
Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…
Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…
De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…
Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…
Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…