In reactie rest de sector niet veel meer dan kostenreductie. De gestage afname van de werkgelegenheid lijkt nog niet gestopt. Het percentage bedrijven dat verwacht dat herstel later dan de eerste helft van 2014 zal intreden is gestegen tot 77 procent. Dat blijkt uit de conjunctuurmeting van branchevereniging Hibin.
Iets meer dan de helft van de ondernemers in de bouwmaterialengroothandel ervaart sterke effecten van de economische crisis en maakt zich ernstige zorgen. Dat is twee keer zoveel als afgelopen voorjaar. Nog eens 42 procent ervaart de gevolgen in lichte mate en geeft tegelijkertijd aan het vol te houden. Dat is meteen ook het beeld dat overheerst: het gaat niet goed, maar de sector lijkt flexibel genoeg om de uitdagingen het hoofd te bieden.
Voor heel 2012 zal de omzetdaling naar de verwachting van de respondenten uitkomen op 16 procent ten opzichte van 2011. In de eerste helft van 2012 was de omzetdaling in vergelijk met dezelfde periode in 2011 nog 10,5 procent.
In de woningnieuwbouw zijn voor 86 procent van de respondenten de gevolgen het grootst, gevolgd door renovatie & onderhoud (47 procent) en de kantorenmarkt (16 procent).
De omzetafname doet zich het sterkst gelden in ruwbouwproducten, afbouwproducten, tegels en keukens. Ook in de sanitairverkopen, waar de omzetval eerder leek te zijn gestopt, is weer sprake van terugval.
De gevolgen van de economische malaise vertalen zich in de praktijk nog steeds in een discussie over prijzen. Oplopende betalingstermijnen (van 42,2 dagen in 2011 naar 46,9 dagen in 2012) zijn een toenemende mate een probleem. Ook het aantal faillissementen bij klanten eist zijn tol. In de eerste helft van 2012 had een bouwmaterialengroothandel met gemiddeld 4,4 faillissementen te maken. De verwachting is dat dit aantal tot gemiddeld 7,8 over heel 2012. Met een strakker debiteurenbeheer wapent de sector zich tegen de gevolgen van faillissementen.
De bouwmaterialengroothandel ervaart slechts in beperkte mate financieringsproblemen. Iets meer dan tweederde heeft geen of geen noemenswaardige problemen op dat vlak. Een op de zes ervaart problemen bij investeringen.
Een strakker debiteurenbeleid, actievere marktbenadering, besparen op loonkosten en scherpere inkoop zijn onveranderd de meest genomen maatregelen om de gevolgen van de crisis af te wenden.
En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…
Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…
Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…
De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…
Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…
Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…