Die mechanische waarden (lees: de hardheid) zijn belangrijk bij toepassingen waar sterkte noodzakelijk is, zoals in tankbouw of bij constructiedelen. Of bij dieptrekwerk, dan heb je een hoge rek nodig en wordt door het vervormen je materiaal harder.
Aluminium plaat kan verschillende hardheidstoestanden hebben. Je hebt uithardbare en niet-uithardbare legeringen, die laatste zijn herkenbaar aan de H achter de legeringsaanduiding. Achter die H staan twee of drie cijfers: Het eerste cijfer zegt iets over hoe het gewalst is: 1 is bijvoorbeeld alleen gewalst, 2 is gewalst en teruggegloeid.
Het tweede cijfer geeft aan of een materiaal zacht (0), kwarthard (2), halfhard (4) of hard (8) is. Een aluminium met H14 is dus gewalst en halfhard.
Het eventuele derde cijfer geeft aan dat het materiaal een nabewerking heeft gehad, tranenplaten krijgen bijvoorbeeld de toevoeging 4. Een tranenplaat is bijna altijd H114, heel soms H224.
Let wel op: die H zegt niets over de trekvastheid of mechanische waarde van het materiaal. Een voorbeeld is 1050 met H14-kwaliteit (halfhard), dat heeft een trekvastheid van 105-145 terwijl een kwarthard-legering 5754 in H22 de trekvastheid 220-270 heeft. Je verwacht bij kwarthard een lagere mechanische waarde, maar dat hoeft dus niet.
Lambert van de Schans,
projectmanager aluminium MCB
En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…
Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…
Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…
De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…
Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…
Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…