Handelsketen duurzaam hout eenvoudiger inrichten

De huidige certificeringssystematiek leidt tot extra administratieve lasten en transport, dubbele voorraden, het slecht kunnen mengen van verschillende duurzaamheidskeurmerken in één product en onnodige zaagverliezen. Dit leidt tot frustratie en meerkosten in de houtketen. In sommige gevallen vormt dit voor bedrijven zelfs aanleiding om over te stappen op hout zonder duurzaamheidskeurmerk of wordt er uitgeweken naar andere materialen. Aangezien dit niet in het belang is van het bevorderen van duurzaam bosbeheer wereldwijd, gaan de aangesloten partijen bij de Green Deal onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de handelsketen voor duurzaam hout in Nederland eenvoudiger in te richten. Een tweede knelpunt dat om actie vraagt is het goed opnemen van duurzaam hout in het bestek en de implementatie ervan.

Knelpuntenanalyse

De Green Deal ‘Bevorderen duurzaam bosbeheer’, ondertekend op 20 juni 2013 door twintig branches in de hout-, bouw-, meubel- en retailketen, drie ministeries, twee vakbonden, IDH the Sustainable Trade Initiative en Tropenbos International, heeft tot doel hout uit duurzaam beheerde bossen tot norm te maken in Nederland. De eerste activiteit van de Green Deal was een knelpuntenanalyse onder de achterbannen van de aangesloten partijen.

De huidige systematiek van handelsketencertificering wordt als een belangrijk struikelblok ervaren in de markt. Extra administratieve lasten en transport, dubbele voorraden, het slecht kunnen mengen van verschillende duurzaamheidskeurmerken in één product, onnodige zaagverliezen en de kosten van certificering zijn de belangrijkste kanttekeningen die de markt plaatst bij de huidige systematiek van handelsketencertificering.

Start werkgroep

Om dit op te lossen, gaat er binnen de Green Deal een werkgroep van start om de mogelijkheden te onderzoeken om de handelsketen voor duurzaam hout eenvoudiger in te richten. Bestaande systemen zoals FSC, PEFC, Keurhout en de in oprichting zijnde ISO-norm worden daarin meegenomen. Ook wordt een studie uitgevoerd om de directe en indirecte kosten van handelsketencertificering inzichtelijk te maken. Uit de knelpuntenanalyse blijkt ook dat er op het gebied van kennisoverdracht tussen vraag en aanbod verbeteringen mogelijkheden zijn, zoals het specificeren van de vraag naar duurzaam hout in het bestek, de communicatie van de opdrachtgever naar de opdrachtnemer en de uiteindelijke interpretatie en toepassing door de opdrachtnemer.  Een te specifieke vraag geeft belemmeringen bij de uitvoerende partij en kan tot prijsverhogingen leiden of misvattingen geven over beschikbaarheid. In bestekteksten wordt nog vaak specifiek om één keurmerk of houtsoort gevraagd. Door in plaats daarvan te verwijzen naar de overheidscriteria voor duurzaam hout en prestatie-eisen te stellen waar het hout aan moet voldoen, geeft meer duurzame mogelijkheden.

De complete rapportage van de knelpuntenanalyse is te downloaden op www.bewustmethout.nl.

De redactie

Recent Posts

Blog Rolf Elling: Zorg voor enige houvast

En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…

1 jaar ago

Hoogprecisiespecialist ziet vraag aantrekken en investeert in machinepark

Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…

1 jaar ago

Verhuizing vormt sluitstuk transitie Harry Hersbach Tools

Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…

1 jaar ago

Wereldwijde staalproductie nagenoeg gelijk

De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…

1 jaar ago

Stap voorwaarts voor Hoekman met vierde locatie

Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…

1 jaar ago

Nieuwe assemblagehal voor Wetech

Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…

1 jaar ago