Al eerder had het Europese Parlement ingestemd met het voorstel. Nu ook een meerderheid van Europese landen akkoord is, kan de Europese Commissie aan de slag om het verbod om te zetten in nadere regelgeving. Het bedrijfsleven is aan zet om de bedrijfsvoering op het verbod aan te passen.
Nederland heeft zich samen met Groot-Brittannië binnen de Europese Unie jaren ingezet voor stevige maatregelen om illegaal gekapt hout te weren van de Europese markt. In 2007 riep oud-minister Verburg de commissie op met wettelijke maatregelen te komen. Eind vorig jaar lag er in Brussel een voorstel op tafel om het gebruik van illegaal hout zo veel mogelijk tegen te gaan. Dit voorstel ging de minister niet ver genoeg: ‘Ik ben blij dat een meerderheid van mijn collega’s alsnog met een verbod heeft ingestemd.’
De verordening die rechtstreeks doorwerkt in wetgeving van alle EU-landen richt zich op het moment waarop hout en houtproducten voor het eerst op de Europese markt worden gebracht. Bedrijven die het hout of houtproducten op de Europese markt brengen moeten de herkomst van de goederen documenteren. Zo nodig moeten zij documenten overleggen die aantonen dat het hout gekapt is in overeenstemming met de wetten van het land van herkomst.
En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…
Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…
Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…
De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…
Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…
Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…