Dit blijkt uit onderzoek van het Financieele Dagblad. De spionnen werkten jarenlang in de ASML-vestiging in het Amerikaanse San Jose en kopieerden daar broncodes, software, prijsstrategieën en geheime gebruikershandleidingen. Die werden doorgesluisd naar de Chinese start-up XTAL – dat vervolgens grote klanten, waaronder Samsung, wegkaapte bij ASML. Dit leidde tot wantrouwen bij de Nederlanders; eind 2018 werd XTAL veroordeeld tot een schadevergoeding van 223 miljoen dollar.
Probleem is: hoe nu verder. China is een belangrijke groeimarkt voor ASML, dat tot nu toe vertrouwt op zijn technologische voorsprong en de beloften van hooggeplaatste Chinese ambtenaren die kopieergedrag laken. Volgens China-kenners is dit echter een lachertje: het land heeft nog nooit blijk gegeven van respect voor intellectueel eigendom en de meerjarenstrategie Made in China 2025 dicteert dat China een hoofdrol moet krijgen in de halfgeleidersector.
Tegelijkertijd oefent Amerika steeds meer protectionistische druk uit. En één van de belangrijke onderdelen van de EUV-machines – de lichtbron – is ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Cymer dat ASML in 2012 overnam. De technologie is ontwikkeld voor het Star Wars-programma en valt zodoende onder het Wassenaar Arrangement, een akkoord over de beperking van de export van technologieën die ook voor militaire doeleinden kunnen worden gebruikt.
De vraag lijkt dus: zwicht Veldhoven voor druk of angst, wordt het voorzichtig, of blijft het vertrouwen?
Het aandeel ASML daalde donderdag bij de start van de handel met 1,6 procent nadat Het Financieele Dagblad berichtte over gestolen technologie door Chinese spionnen.
En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…
Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…
Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…
De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…
Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…
Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…