Fraunhofer ILT ontwikkeld samen met Duitse machinebouwer Arnold laserpolijstmachine

Het Akense Fraunhofer-Institut für Lasertechnik ILT toonde dit laserpolijsten begin december in Frankfurt op de vakbeurs EuroMold.

Maneel polijsten is arbeidsintensief. Dus duur. Bovendien zijn er steeds minder jonge vakmensen die hierin interesse hebben. De behoefte aan een oplossing om dit werk te automatiseren, is dus groot. Onderzoekers bij het Akense Fraunhofer-Institut für Lasertechnik ILT zijn daar nu voor de eerste keer in geslaagd. De laserstraal smelt de bovenste laag van de matrijs, tot maximaal 50 à 100 micrometer diep. ‘De spanning zorgt er vervolgens voor dat het vloeibare materiaal zich gelijkmatig verdeelt en zeer glad weer stolt’, legt Willenborg de werking van het laserpolijsten uit.

Deze bewerking wordt meerdere malen na elkaar herhaald, waarbij men telkens minder diep in het materiaal doordringt. Dat kan ingesteld worden door de parameters van het proces te veranderen, bijvoorbeeld het vermogen van de laser, de snelheid waarmee de laserstraal het oppervlak bewerkt en de pulsduur van de laser.

Veel sneller laserpolijsten

De tijdwinst die hiermee kan worden bereikt, is groot. Kost het manueel polijsten tot een oppervlakteruwheid van 50 nanometer tien tot dertig minuten per vierkante centimeter, de laser doet dit in amper een minuut. Deze tijdwinst is zo groot, dat onderzoeksleider Edgar Willenborg verwacht dat het laserpolijsten al commercieel haalbaar is ook al wordt niet de extreem hoge nauwkeurigheid van het handpolijsten bereikt.

‘Voor veel toepassingen, zoals de matrijzen voor de standaard spuitgietproducten, is een ruwheid van 50 nanometer voldoende. We willen nu vooral in deze middenklasse producten het polijsten automatiseren.’ Het Fraunhofer ILT heeft de laserpolijstmachine ontwikkeld samen met de Duitse machinebouwer Arnold. Verwacht wordt dat de eerste machines binnen een tot twee jaar op de markt komen.

Franc Coenen

Recent Posts

Blog Rolf Elling: Zorg voor enige houvast

En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…

1 jaar ago

Hoogprecisiespecialist ziet vraag aantrekken en investeert in machinepark

Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…

1 jaar ago

Verhuizing vormt sluitstuk transitie Harry Hersbach Tools

Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…

1 jaar ago

Wereldwijde staalproductie nagenoeg gelijk

De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…

1 jaar ago

Stap voorwaarts voor Hoekman met vierde locatie

Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…

1 jaar ago

Nieuwe assemblagehal voor Wetech

Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…

1 jaar ago