Categories: Actueel

Ford onderzoekt Industrie 4.0 met cobots en robots (video)

Ford vroeg meer dan 1000 productiemedewerkers om terugkoppeling bij het inventariseren van taken waarvoor de nieuwe robots het meest geschikt zouden zijn. Binnen twee jaar is er in nauwe samenwerking met het Duitse KUKA Roboter een robotprogramma ontwikkeld.

Ford heeft nu voor het eerst een team samenwerkende robots (cobots) ingezet die met de technici in Keulen zorgen voor een perfecte afwerking van elke Ford Fiesta die van de band rolt. De zes cobots werken een gechoreografeerd proces af om de hele carrosserie in 35 seconden glad te schuren. Het initiatief vervangt geen werknemers, maar stelt operators in staat zich te concentreren op complexere taken en de belasting te vermijden die gepaard gaat met het uitvoeren van herhalende taken.

De robots zijn één meter hoog en ze werken nauw samen met productiemedewerkers op twee werkstations. Medewerkers hoeven geen zware schokdemper en montagegereedschap meer te hanteren, maar kunnen in plaats daarvan de robot gebruiken om de schokdemper op te tillen en deze automatisch in de wielkast te plaatsen voordat ze op een knop drukken om de montage te voltooien. De co-bots zijn uitgerust met hightech sensoren en als er een arm of zelfs maar een vinger in de weg zit, worden ze meteen stopgezet om de veiligheid van medewerkers te garanderen.

Elke cobot is een UR10 van Universal Robots, de meest verkochte cobot ter wereld. Op de spuiterij van Ford zijn deze cobots uitgerust met een in 3D -geprinte, zachte, flexibele laag tussen de robotarm en het schuurpapier. Dankzij deze laag kan de cobot met dezelfde precisie en gevoel werken als een menselijke hand, wat Ford aantoont in onderstaande video:

Zelfrijdende robots

Met de komst van zelfrijdende auto’s is het geen vreemd idee dat er ook zelfrijdende robots getest worden bij Ford. Deze zelfrijdende robot heeft als bijnaam Survival, vanwege zijn vermogen om zich aan te passen aan de omgeving. De robot bevordert daarnaast de veiligheid op de werkvloer. Survival brengt onderdelen rond in een van de fabrieken van Ford en ontwijkt daarbij onvoorziene objecten. Hij ziet en past zijn route aan als er iets in de weg staat en stopt, als nodig.

De robot is volledig ontwikkelt door Ford-technici en het is de eerste van dit type die wordt gebruikt in een Europese fabriek van het bedrijf. De zelfrijdende robot maakt gebruik van LiDAR-technologie (Light Detection and Ranging) om zijn omgeving in beeld te brengen. Die technologie wordt ook toegepast in prototypen van automatische voertuigen van Ford.

Ford onderzoekt verdere toepassing van de cobots voor de fabrieken in Valencia en Craiova.

De redactie

Recent Posts

Blog Rolf Elling: Zorg voor enige houvast

En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…

1 jaar ago

Hoogprecisiespecialist ziet vraag aantrekken en investeert in machinepark

Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…

1 jaar ago

Verhuizing vormt sluitstuk transitie Harry Hersbach Tools

Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…

1 jaar ago

Wereldwijde staalproductie nagenoeg gelijk

De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…

1 jaar ago

Stap voorwaarts voor Hoekman met vierde locatie

Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…

1 jaar ago

Nieuwe assemblagehal voor Wetech

Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…

1 jaar ago