FME-voorzitter Jan Kamminga: ‘Het herstel van de Nederlandse economie wordt gedragen door de export, waaraan onze industriële bedrijven een aanzienlijke bijdrage leveren. Onze bedrijven opereren in een steeds verder globaliserende wereld en verplaatsen ook steeds meer bedrijfsactiviteiten naar het buitenland. Dat heeft dat gevolgen voor de economische activiteit in Nederland en stelt eisen aan onze flexibiliteit.’
De enquête is gehouden in de aanloop naar het FME Jaarcongres 2010: ‘De motor van economisch herstel. De technologische industrie als werkgever, innovator en exporteur’, gisteren in Nijkerk.
Uit de enquête blijkt dat een derde van de bedrijven in de technologische industrie plannen heeft om op korte termijn activiteiten te verplaatsen naar het buitenland. Daarbij worden loonkosten door 80 procent als doorslaggevende beweegreden genoemd. De nabijheid van de afzetmarkt en de beschikbaarheid van personeel ter plaatse zijn ook belangrijke redenen.
In Nederland zelf wordt het personeelsbestand, ondanks de toenemende krapte op de arbeidsmarkt, steeds meer ingevuld met flexibele arbeidskrachten. Driekwart van de respondenten op de FME-enquête geeft aan daarvoor te kiezen, nu hervorming van het ontslagrecht en de WW uitblijft.
Een derde van de ondernemers in de technologische industrie neemt geen nieuw vast personeel aan. Meer dan de helft kiest voor procesinnovatie, waardoor er minder mensen nodig zijn.
En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…
Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…
Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…
De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…
Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…
Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…