Europese Commissie effent pad voor goedkoper eenheidsoctrooi

Het voortsel van 14 december volgt op een verzoek van 12 lidstaten (Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Litouwen, Luxemburg, Nederland, Polen, Slovenië, Zweden en het Verenigd Koninkrijk). Dit mechanisme maakt het voor bepaalde lidstaten mogelijk onmiddellijk verdergaande maatregelen te nemen, terwijl andere lidstaten zich in een later stadium kunnen aansluiten.

Een dergelijk eenheidsoctrooi zal het voor lidstaten die dit wensen mogelijk maken in te stemmen met de invoering van een octrooi dat geldig is voor alle deelnemende landen en dat via één enkele aanvraag kan worden verkregen. En dat is een stuk goedkoper dan de huidige procedure.

Duur en ingewikkeld

‘Een octrooi aanvragen is in Europa een dure en ingewikkelde bedoening, waardoor octrooien slechts beschikbaar zijn voor ondernemingen met diepe zakken’, aldus het met interne markt en diensten belaste Europese Commissielid Michel Barnier.

‘De onaanvaardbare realiteit is dat uitvinders hun octrooi gemiddeld slechts in 5 van de 27 EU-lidstaten aanvragen en beschermen, precies omdat de kosten zo hoog zijn. De Europese uitvinders kunnen zich geen verder uitstel veroorloven. Daarom heeft de Commissie voorgesteld het mogelijk te maken dat bepaalde lidstaten verder gaan in de richting van bescherming door een eenheidsoctrooi. Ik hoop dat alle lidstaten zich na enige tijd bij dit nieuwe systeem zullen aansluiten. In ieder geval zal dit geen discriminatie van ondernemingen meebrengen want alle ondernemingen zullen onder dezelfde voorwaarden een EU-octrooi kunnen aanvragen, ongeacht hun land van oorsprong.’

Het huidige Europese octrooistelsel is bijzonder ingewikkeld en duur, met name ten gevolge van de vertaaleisen. Het Europees Octrooibureau (EOB), een orgaan van de intergouvernementele Octrooiorganisatie dat 38 landen (27 EU-lidstaten + 11 andere Europese landen) verenigt, onderzoekt octrooiaanvragen en is verantwoordelijk voor het verlenen van een Europees octrooi wanneer de toepasselijke voorwaarden zijn vervuld.

Een Europees octrooi dat slechts in 13 landen werd bekrachtigd, kost tot 18.000 euro, waarvan bijna 10.000 euro voor de vertalingen alleen al. Dit heeft een situatie gecreëerd waarin een Europees octrooi tien keer duurder is dan een VS-octrooi, dat gemiddeld 1.850 euro kost. Gezien die hoge kostprijs patenteren het merendeel van de uitvinders hun uitvinding dan ook slechts in een zeer beperkt aantal lidstaten.

Dit voorstel voor een eenheidsoctrooi, moet nog wel, na instemming van het Europees Parlement, bij gekwalificeerde meerderheid worden goedgekeurd door de Raad van Ministers van de EU. In 2011 zal de Commissie gedetailleerde voorstellen, inclusief de vertaalregelingen, indienen voor de tenuitvoerlegging van de nauwere samenwerking met het oog op bescherming door een eenheidsoctrooi.  

Het complete persbericht


Volg hier de ontwikkelingen rondom het Europese octrooi

 

De redactie

Recent Posts

Blog Rolf Elling: Zorg voor enige houvast

En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…

1 jaar ago

Hoogprecisiespecialist ziet vraag aantrekken en investeert in machinepark

Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…

1 jaar ago

Verhuizing vormt sluitstuk transitie Harry Hersbach Tools

Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…

1 jaar ago

Wereldwijde staalproductie nagenoeg gelijk

De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…

1 jaar ago

Stap voorwaarts voor Hoekman met vierde locatie

Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…

1 jaar ago

Nieuwe assemblagehal voor Wetech

Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…

1 jaar ago