Dit vertelt Guido Slump, directeur-eigenaar van Disselhorst Coating, onderdeel van de groep Disselhorst Metaal in Raalte. Het coatingbedrijf heeft naast interne opdrachten vanuit de eigen groep, een groeiend aantal externe klanten. Medio 2012 is de poedercoatinstallatie grondig vernieuwd en behoort de installatie tot een van de modernste in zijn soort. ‘Onze kracht bij het poedercoaten zit in de flexibiliteit en kleine series’, zegt Slump.
De baan heeft een bufferzone van waaruit speciale series op- en afgehaald kunnen worden zonder dat de hoofdproductielijn wordt beïnvloed. ‘Slump legt uit dat je daardoor heel snel kunt overschakelen van het ene naar het andere product door gebruik te maken van de bufferzone. ‘Het enige wat dan nog moet gebeuren, is – bij kleurwisseling – het reinigen van het slangenpakket en de robotspuitinstallatie met poederterugwinning. Dat duurt zo’n 10 tot 15 minuten waarna het nieuwe product kan worden verwerkt.’
De poedercoatinstallatie bestaat uit een wasstraat (ijzerfosfatering), een droogtunnel, robotspuitinstallatie met vier spuitpistolen aan elke zijde, die zorgen voor een egale verdeling van het poeder, en een moffeloven. Het gewicht van het te coaten product is mede bepalend voor de snelheid. ‘Omdat we net veel wisselende producten te maken hebben, werken we intern met quick respons manufacturing. Dat betekent dat de doorlooptijd belangrijker is dan de kostenoptimalisatie, de levertijd is leidend. De vernieuwde poedercoatinstallatie maakt het ons ook makkelijk om snel over te schakelen naar een ander te poederen product.‘
Volgens Slump neemt het aandeel poedercoaten toe. Het is technisch uitwisselbaar met natlakken maar heeft niet de milieunadelen, geen oplosmiddelen. Het levert op sommige punten zelfs een betere coating op. Kwalitatief is het gelijkwaardig aan natlakken. Het principe van poedercoaten is gebaseerd op het elektrisch opladen van het poeder waardoor het met een speciaal spuitpistool op het product wordt aangebracht. Door de elektrostatische kracht wordt het poeder aangetrokken door het product en vormt een egale laag (ook op de randen). Het uitharden van de poeders gebeurt in een oven. Poeders zijn zo gemaakt dat bij het bereiken van een bepaalde temperatuur de poeders uitvloeien en een chemisch uithardingsproces start. De meeste poeders harden uit gedurende 12 minuten bij 180 graden.
Poedercoating wordt breed toegepast, voor binnen en buiten gebruik van balkon hekken, radiatoren, gereedschappen en auto onderdelen. De meest toegepaste poeders zijn op polyester, epoxy, polyurethaan (anti-graffity) of op hybride basis (combinatie van epoxy en polyester). Voor buiten toepassingen wordt een tweelaags systeem geadviseerd bestaande uit een epoxy primer en een polyester poeder voor de top laag. De algemene voordelen van poedercoating:
En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…
Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…
Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…
De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…
Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…
Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…