Actueel

Column Lambert van der Schans – Aluminium: natlakken of poedercoaten?

Sublimatie bestaat al jaren maar wordt eigenlijk weinig toegepast, het is één van de voordelen die het poedercoaten van aluminium biedt. Een alternatief voor het lakken middels poedercoaten is natlakken. We krijgen bij MCB regelmatig vragen van klanten wat de beste manier is om aluminium te lakken. Hieronder beschrijf ik van beide methoden de mogelijkheden en onmogelijkheden.

Poedercoat of natlak?

Er zijn dus grofweg twee manieren om aluminum te lakken: natlak en poedercoat. Beide zijn zowel vooraf op te brengen (‘voorgelakt’) als achteraf. Je kiest afhankelijk van de toepassing voor poedercoaten of natlakken. ?Poedercoaten is in het algemeen duurzamer. Een poedercoatlaag is meestal ook dikker: 50-80 micron ten opzichte van 20-25 micron voor een natlaklaag. De lakkwaliteit is ook mede bepalend voor de kostprijs van het product: coatings van materialen als pdvf zijn relatief duur. Ten opzichte van voorgelakt materiaal is poedercoaten iets duurder, maar dat is wel afhankelijk van de laklaag die je toepast.

Vooraf lakken of achteraf?

Je kunt naast de methode dus kiezen voor het moment van lakken: voorafgaand aan de productie of achteraf. Vooral het product dat je maakt, bepaalt deze keuze: als er veel aan gelast moet worden, kun je beter niet kiezen voor voorgelakt materiaal. Door het lassen verdwijnt je laklaag immers.Voorgelakt materiaal kun je dus toepassen als er niets gelast wordt, en als het product gemaakt wordt zoals het gebruikt wordt. Vooral bedrijfsgebouwen gebruiken voorgelakt materiaal in de gevel. Zodra je gaat knippen of zagen, of bewerken in het algemeen, krijg je een ‘blanke’ snijkant. Die oxideert wel weer, maar je loopt wel wat meer risico op corrosie.

MCB

De Laatste

Dit is – vooralsnog – de laatste column van Lambert. Overigens blijft Lambert zijn wetenswaardigheden delen, maar dan op de website van MCB (www.mcb.eu). Lambert bedankt voor jouw vele bijdragen over aluminium. Zijn plek wordt ingenomen door Ellen Vaders, die vanaf de volgende maand elke maand over het basismetaal aluminium zal schrijven. Vaders werkt al 18 jaar in de aluminium-branche en is eigenaar van Aluminium Metal Knowledge.

 

Daarnaast zal vanaf de volgende maand de staalanalyse worden verzorgd door Erik Spikmans van MCB. Hij volgt op die plek Lex Coenen van Noviostaal op, al zullen wij Coenen zijn Staaljournaal over de staalmarkt blijven volgen op de reguliere pagina’s van deze krant en op de website van Vraag & Aanbod.

De redactie

Recent Posts

Blog Rolf Elling: Zorg voor enige houvast

En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…

1 jaar ago

Hoogprecisiespecialist ziet vraag aantrekken en investeert in machinepark

Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…

1 jaar ago

Verhuizing vormt sluitstuk transitie Harry Hersbach Tools

Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…

1 jaar ago

Wereldwijde staalproductie nagenoeg gelijk

De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…

1 jaar ago

Stap voorwaarts voor Hoekman met vierde locatie

Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…

1 jaar ago

Nieuwe assemblagehal voor Wetech

Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…

1 jaar ago