Categories: Actueel

Collaboratieve robot Fanuc winnaar publieksprijs TechniShow

Het juryrapport van de TechniShow Innovatie Awards noemt de CR-35iA van Fanuc een opmerkelijke robot: ‘Inzetbaar als een industriële, collaboratieve robot én toch in staat om een massa van 35 kilo verreikend te hanteren. Fanuc sluit met de robot goed aan op de behoefte in de metaalproductietechniek aan robots die met én naast mensen kunnen werken.’

collaboratieve robots zijn zo ontwikkeld dat ze veilig in de omgeving van mensen kunnen werken en dus ook met mensen kunnen samenwerken. De veiligheid wordt gegarandeerd door een aantal fysieke kenmerken zoals een zachte bekleding, afgeronde hoeken en een verlaagde snelheid in combinatie met sensoren die een eventuele aanraking meteen detecteren en daar ook gepast op reageren.

Speciaal aan de CR-35iA is dat onder de zachte bekleding een beproefde, industriële robot zit – de FANUC M-20iA/35M. Dat geeft hem de hefkracht, performantie en duurzaamheid die in industriële toepassingen vereist zijn. De collaboratieve robot voldoet aan alle vereisten van de veiligheidsnorm ISO 10218-1, wat gecertifieerd is door het Duitse TÜV.

Op de TechniShow is de CR-35iA voor het eerst in de Benelux te zien. Bezoekers kunnen er ervaren hoe de interactie met een collaboratieve robot nieuwe mogelijkheden biedt op het vlak van flexibele automatisering. In assemblage kunnen operator en robot samenwerken, waarbij de robot het zware werk doet en een operator de taken op zich neemt die meer behendigheid vergen. In Europese primeur stelt Fanuc op TechniShow ook de CR-7iA voor. Dat is een nieuwe, kleinere collaboratieve robot, gebaseerd op de Fanuc LR Mate. Met een hefkracht van 7 kilo en een slanke bouwvorm biedt deze tweede collaboratieve robot een bijkomende reeks toepassingsmogelijkheden.

‘De publieksprijs geeft aan dat de mensen in de metaalsector potentieel zien in de mogelijkheden van collaboratieve robots’, stelt Paul Ribus, general manager van Fanuc Benelux. ‘De sector staat al vrij ver in automatisering en manarme productie. Het gebruik van industriële collaboratieve robots maakt het mogelijk om ook in processen die met gewone robots moeilijk te automatiseren zijn, bijkomende productiviteitswinsten te realiseren.’

De redactie

Recent Posts

Blog Rolf Elling: Zorg voor enige houvast

En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…

1 jaar ago

Hoogprecisiespecialist ziet vraag aantrekken en investeert in machinepark

Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…

1 jaar ago

Verhuizing vormt sluitstuk transitie Harry Hersbach Tools

Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…

1 jaar ago

Wereldwijde staalproductie nagenoeg gelijk

De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…

1 jaar ago

Stap voorwaarts voor Hoekman met vierde locatie

Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…

1 jaar ago

Nieuwe assemblagehal voor Wetech

Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…

1 jaar ago