Het opleiden van nieuwe technici gebeurt vervolgens op een unieke manier: naast hun basisopleiding wordt vakspecifieke vaardigheden geleerd in het opleidingscentrum van de ChemGroep aan de Neckarweg in het Rotterdamse Botlekgebied. Opvallend is dat daar gewerkt wordt aan hun ‘mental attitude’: ze worden op een bijzondere manier getraind en gemotiveerd om het beste uit zichzelf te halen.
‘Wij testen eerst uitvoerig op competenties, vaardigheden en hebben eventueel nog zo’n 80 andere tests in samenwerking met business partners als Schouten & Nelissen. Zo ontstaat een beeld van die jongen en we zetten die jongeren vervolgens in hun kracht met een specifiek coachings- en begeleidingstraject. Alles wat je aandacht geeft wordt groter. Daardoor ook hun motivatie en dat is blijvend’, zegt Heinerman, die eerder verantwoordelijk was voor coachings- en veranderingstrajecten bij verschillende
multinationals.
Na een aantal weken wordt de leerlingmonteur kant en klaar afgeleverd in een bedrijf dat tevoren heeft aangegeven een aantal nieuwe monteurs af te willen nemen. Een eigen leermeester van CHEMProjects geeft ze vervolgens een jaar lang, 24 uur per dag, persoonlijke begeleiding.
‘Bedrijven hebben vaak geen tijd om een ervaren vakkracht vrij te maken om de leerlingmonteur aan de hand te nemen en vraagstukken op te lossen. Dat doen wij dus zelf’, zegt Heinerman.
Inmiddels wordt ook gepraat met ROC’s, en de wat grotere gemeentes over het opleidings- en stagetraject.
‘We zijn de MTS nieuw leven aan het inblazen.” Van der Roest: ‘Iedereen in de markt schreeuwt dat ze geen personeel kunnen vinden. Daar hebben wij dus wat aan gedaan” Op een manier die volgens Van der Roest voor bedrijven bovendien interessant is, omdat ChemProjects erin slaagt het uurtarief voor deze jongeren onder de 23 jaar normaliter onder de 20 euro te houden.
Het initiatief van ChemProjects heeft grote belangstelling gewekt bij bedrijven, zodat binnenkort het pilotproject start voor de opleiding van de eerste jongeren tot koelmonteur, die als ze klaar zijn, gegarandeerd een baan hebben. ,,Niet het makkelijkste vak om te leren’, zegt Van der Roest, die zelf ooit het Skidome in Dubai van koelsystemen heeft voorzien. Het opleidingstraject bestaat uit de basiscursus koudetechniek en de certificeringen voor hardsolderen, F-gassen, VCA en de mentale training BMS. De pilot wordt omarmd door de Nederlandse Vakvereniging voor Koude- en Luchttechniek NVKL, die ChemProjects en van der Roest en Heinerman direct tot ‘ambassadeurs’ van de vakvereniging uitriep.
ChemProjects richt zich op opleidings- en leer- en werktrajecten in zeven branches: het haven-bedrijf, grond-weg en waterbouw, de bouw, transport en logistiek, metaal en industrie, de safety-branche en de tak afval en milieu. Van der Roest: ‘Als een bedrijf zich bij ons meldt, stemmen we het opleidingstraject af op hun wensen. We zijn in staat een complete technische afdeling van een bedrijf geheel te vernieuwen.’
CHEMProjects BV is onderdeel van CHEMGroep BV
En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…
Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…
Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…
De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…
Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…
Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…